compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 12-12 t/m 18-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Rutger Hauer (75) overleden

Rutger Hauer (75) overleden

24-7-2019 Acteur Rutger Hauer is na een kort ziekbed overleden afgelopen vrijdag 19 juli in Friesland, de uitvaart was vandaag. Hauer was lange tijd de beroemdste Nederlandse acteur in de VS, dankzij zijn rollen in Blade Runner en The Hitcher.

Delen op facebook
Rutger Hauer © 2019 Hans-Peter Photography

Rutger Hauer © 2019 Hans-Peter Photography

"Rutger Hauer" werd in Nederland beroemd met zijn rol in de populaire televisieserie Floris (1969) geregisseerd door Paul Verhoeven, waarin hij dertien afleveringen Floris van Rosemondt speelde.

Drie jaar later werkte hij samen met nieuwkomer Monique van de Ven aan weer een project van Paul Verhoeven Turks Fruit (1973). Het betekende meteen zijn internationale doorbrak, hij kreeg een bijrol in de Engelstalige film "The Wilby Conspiracy" (1975), wat geen groot succes was.

Terug in Nederland werkte hij aan verschillende producties, waarbij zijn samenwerking met Paul Verhoeven steeds weer succesvol uitpakte, zoals Soldaat van Oranje (1977) en Spetters (1980). Dit plaveide zijn weg naar de VS, waar hij indrukwekkend debuteerde in Nighthawks (1981) met als tegenspeler Sylvester Stallone. Hierna speelde hij zijn iconische rol in Blade Runner (1982) met Harrison Ford als tegenspeler — de film speelt zich af in 2019. (Recentelijk werd Hauer gepolst voor het vervolg Blade Runner 2049, waarvoor hij bedankte.)

Hierna werkte hij veel in de VS, maar verhuisde zelf naar Friesland. Hij speelde in een serie successen The Osterman Weekend (1983), Ladyhawke (1985) en The Hitcher (1986). In de jaren '90 werd Hauer minder kieskeurig in het uitkiezen van zijn projecten wat zich kenmerkte door een enorme hoeveelheid B-films. Zijn status als filmster leek te verbleken, maar door de opkomst van video werd hij een populaire actieheld: 'als Rutger Hauer op de hoes staat, wordt het verhuurd' was een bekende adagium bij video-uitleenbedrijven in de VS. In de film Jackie Brown (1997) van Quentin Tarantino wordt hier aan gerefereerd in een scène door het personage van Samuel L. Jackson.

Hauer werd een van de best betaalde acteurs van Hollywood. Daarop volgden wel weer grote Hollywoodproducties, o.a. Confessions of a Dangerous Mind (2003), Batman Begins (2005) en Sin City (2005).

Rutger Hauer was milieuactivist. Hij heeft zich ingezet voor o.a. Greenpeace. En hij heeft de Starfish Association opgezet voor het lot van met HIV besmette kinderen en zwangere vrouwen. In 2013 werd Hauer benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij werd 75 jaar.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.