compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Shortlist Oscars niet-Engelstalige films bekend

Shortlist Oscars niet-Engelstalige films bekend

Nederlandse Dunya & Desie niet geselecteerd

14-1-2009 De Nederlandse inzending voor de Oscars, Dunya & Desie, staat niet op de shortlist van negen films die nog kans maken op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. 22 januari worden de definitieve vijf genomineerden bekendgemaakt.

Delen op facebook

De Academy of Motion Picture Sciences heeft uit de 65 internationale inzendingen 9 films gekozen, die een kans maken op een Oscar. Onder de geselecteerde titels bevinden zich Gouden Palm-winnaar Entre les murs uit Frankrijk en Golden Globe-winnaar Waltz with Bashir uit Israël.

Een opvallende afwezige is het Italiaanse Gomorra, dat de Grand Prix won in Cannes en volgens kenners goede kans maakte op een Oscar. Ook vorig jaar was er een gerenommeerde afwezige, toen stond het Roemeense 4 maanden, 3 weken en 2 dagen niet op de lijst.

Dunya & Desie, de Nederlandse inzending voor de Oscars werd niet geselecteerd voor de shortlist. Zwartboek stond in 2007 nog wel op de shortlist, maar won uiteindelijk niet. Er zijn in het verleden zeven maal Nederlandse films genomineerd voor een Oscar. Drie maal werd de prijs ook daadwerkelijk toegekend aan Karakter (1997), Antonia (1995) en De Aanslag (1986).

Op 22 januari worden de definitieve genomineerden bekendgemaakt. De uitreiking van de Academy Awards vindt plaats op 22 februari.

Shortlist Oscar voor beste niet-Engelstalige film:
Waltz with Bashir - Israël
Entre les murs - Frankrijk
Revanche - Oostenrijk
Ce qu'il faut pour vivre - Canada
Der Baader Meinhof Komplex - Duitsland
Okuribito - Japan
Arráncame la vida - Mexico
"Maria Larssons eviga ögonblick" - Zweden
Üç maymun - Turkije


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.