compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Spanning rond Oscaruitreiking

Spanning rond Oscaruitreiking

18-3-2003 De veiligheidsmaatregelen zullen streng zijn, winnaars mogen in hun dankwoord geen uitspraken over de oorlog doen en een aantal genomineerden weigert al te komen. De spanning rond de uitreiking van de Oscars dit jaar neemt toe.

Delen op facebook

Het Oscar-jubeljaar zou een extra spetterend feest moeten opleveren, maar aan de vooravond maakt Los Angeles vooral een schizofrene indruk. Oscar-kanshebber Daniel Day-Lewis (Gangs Of New York) weigert te komen uit protest tegen de oorlog. Ook de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Hable con Ella) blijft om dezelfde reden weg. Andere prominenten, zoals Gwyneth Paltrow, zullen de rode loper mijden uit angst dat het Kodak Theater - waar de ceremonie plaatsheeft - een doelwit is voor terroristen.

Maar 'the show must go on', dus is zondag in Los Angeles de uitreiking van de 75ste Oscars. De grootste kanshebber dit jaar lijkt de flitsende musical Chicago, die met dertien nominaties kans maakt op onder meer prijzen voor beste film, beste regie en beste hoofdrolspeelsters. Voor het eerst sinds Mike van Diems Karakter, die in 1998 een Oscar voor beste buitenlandse film won, is er met de tragikomedie Zus & Zo van Paula van der Oest ook weer een Nederlandse speelfilm in de race voor de belangrijkste Amerikaanse filmprijs.

De 37-jarige regisseuse is reëel over haar kansen. 'De Duitse regisseuse Caroline Link is in de peilingen veruit favoriet met haar Nowhere in Africa, erkent Van der Oest. 'Zus & Zo biedt ook een aantal onderwerpen die voor Amerikanen aanstootgevend kunnen zijn: homoseksualiteit, overspel dat ongestraft blijft, transseksualiteit.' Anderzijds heeft Amerika na 11 september veel behoefte aan lichte films: de oorlogsdreiging heeft dat gevoel alleen maar versterkt. 'In barre tijden zoeken mensen graag troost en vertier: die kunnen ze volgens mij best vinden bij Zus & zo.'

De beroemdheden die de gouden beeldjes deze keer zullen uitdelen zijn: Richard Gere, Cameron Diaz, Ben Affleck, Harrison Ford, Michael Douglas, Jim Carrey, Jennifer Garner, Renee Zellweger, Halle Berry, Jennifer Lopez, Jennifer Connelly, Julianne Moore, Denzel Washington, Colin Farrell, Meg Ryan, Will Smith, Julia Roberts en Dustin Hoffman.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.