compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Stranded wint Joris Ivensprijs

Stranded wint Joris Ivensprijs

Festival trekt meer bezoekers dan voorgaande jaren

2-12-2007 In Pakhuis de Zwijger vond vanavond de sluitingsceremonie van de 20ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam 2007 (IDFA) plaats. Het Franse Stranded van documentairemaker Gonzalo Arijon won de prestigieuze VPRO Joris Ivens Prijs en is daarmee de grote winnaar van het festival.

Delen op facebook

Het documentairefestival werd volgens de organisatie dit jaar weer door meer mensen bezocht en is daarmee een groot succes gebleken.

De jury kende vanavond de Joris Ivensprijs toe aan Stranded, een documentaire over de overlevenden van het Uruguayaanse rugbyteam dat in 1972 neerstortte met een vliegtuig en uit overlevingsdrang besloot een overleden reisgenoot op te eten. De jury prijsde de cinematische kwaliteiten van de film, die 'emotioneel en poëtisch' werden bevonden. De speciale juryprijs ging naar Hold Me Tight, Let Me Go van Kim Longinotto. De film focust zich commentaarloos op het dagelijks leven op een school voor getraumatiseerde kinderen.

Naast de Joris Ivensprijs werden ook prijzen uitgereikt aan korte documentaires. De Zilveren Wolf voor documentaires korter dan een uur werd uitgereikt aan het Israëlische To See If I'm Smiling van Tamar Yarom. De Volkskrant Publieksprijs ging eveneens naar de documentaire over Israëlische meisjes die twee jaar lang in dienst zijn geweest van het leger.

De Zilveren Welp voor documentaires korter dan 30 minuten werd uitgereikt aan het spaanse The Tailor van Oscar Pérez over de eigenaardige kleermaker Mohamed, die een piepkleine kleermakerszaak heeft in Barcelona. De jury noemde de film 'een bitterzoete komedie over immigratie'.

De First Appearance Award, de prijs voor de beste debuutfilm, ging naar het Frans-Australische End of the Rainbow van Robert Nugent. In de film huurt een multinational lokale mensen in om in de goudmijnen in Guinea, West-Afrika te werken. De jury beschreef de film als 'een kritisch en divers verhaal over immigratie'.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.