compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Stranger in Paradise recensie
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Stranger in Paradise recensie

'IDFA opent met scherpe documentaire'

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam opent dit jaar met de film Stranger in Paradise, een film die juist de grenzen van de documentaire opzoekt.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Strangers In Paradise is een meerluik over vluchtelingen die net zijn aangekomen in Europa. Daar krijgen zij les van de personificatie van Europa zelf, een leraar (vertolkt door acteur Valentijn Dhaenens). De vluchtelingen, die wel echt zijn, krijgen in drie akten een steeds een ander verhaal voorgeschoteld. In de eerste akte speelt Dhaenens de conservatief, die hen uitlegt dat vluchtelingen handenvol geld kosten en dat de meerderheid van hen nooit aan het werk zullen komen. De vluchtelingen reageren verrast: iedereen vindt dat hij wat te bieden heeft aan Europa. Wat dan? 'Ik kan meubels maken' roept er één. 'Die maken we hier met machines'.

In het tweede deel speelt Dhaenens de rol van de idealist: hij lijkt zich persoonlijk verantwoordelijk te voelen voor het lot van de vluchtelingen en ontvangt ze dan ook met open armen. Waar hij in het eerste deel hun plannen meteen richting prullenbak verwees lijkt hij nu alles een goed idee te vinden. Gek genoeg komt dit naieve gepraat cynischer over dan de harde opmerkingen in het eerste deel.

Stranger in Paradise recensie

Stranger in Paradise recensie


Het venijn zit hem echter in de staart want in de derde akte wordt beschreven waaraan vluchtelingen allemaal moeten voldoen willen ze uberhaupt in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. Mensen die hier niet aan voldoen worden meteen het lokaal uitgezet. ('Unless you're a homosexual. Are you a homosexual?')

Het knappe aan deze documentaire is dat hij niet zozeer over vluchtelingen gaat maar over het debat erover. De polarisatie over dit soort onderwerpen wordt slim onder de aandacht gebracht. Daarbij worden ook nog de vluchtelingen zelf ook eens aan het woord gelaten. Hun reacties op de uitspraken van 'Europa' is tot nu toe een ongehoorde stem in het debat.

Het IDFA opent dit jaar met een scherpe documentaire die door zijn spannende vorm wellicht meer stof tot nadenken geeft dan een willekeurige 'gewone' documentaire.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.