compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 27 2-7 t/m 8-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Streaming-diensten censureren er op los

Streaming-diensten censureren er op los

Hoe lang voordat ook Europa wordt gekuist

Het aandeel van streaming-diensten is enorm gegroeid sinds de corona-uitbraak. Nu ze zo belangrijk geworden zijn rijst de vraag of ze wel een goede weergave zijn van de Nederlandse moraal of wordt binnenkort alles gekuist? BiosAgenda.nl dook in de wereld van streaming-censuur.

Delen op facebook
Bips-blurring bij Disney+
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De van oorsprong Amerikaanse streamingdienst Netflix heeft sinds haar ontstaan 29 jaar geleden vaker censuur toegepast. De dienst programmeert uitsluitend films die niet voorbij de Amerikaanse keuring R-rated films, op zich al een vorm van censuur. Maar Netflix is niet de enige streaming-dienst die censureert, ook Amazon Prime en Disney+ doen aan (zelf-) censuur.

Ouderwetse censuur

Sinds Netflix internationaal is gaan opereren kregen ze te maken met landen met een strengere censuur dan de VS. De dienst zelf meldt zij ‘maar’ negen keer zich te hebben moeten ‘verschonen’ onder druk van een lokale overheid.

De titels die verwijderd officieel verwijderd zijn:


 1. The Bridge (2006) (Nieuw Zeeland, 2015)
 2. Full Metal Jacket (Vietnam, 2017)
 3. Night of the Living Dead (Duitsland, 2017)
 4. Cooking on High (Singapore, 2018)
 5. The Legend of 420 (Singapore, 2018)
 6. Disjointed (Singapore, 2018)
 7. "Saudi Arabia" — een aflevering van Patriot Act with Hasan Minhaj (Saudi Arabia, 2019)
 8. The Last Temptation of Christ (Singapore, 2019)
 9. The Last Hangover (Singapore, 2020).De films zijn wel elders te zien, maar worden specifiek niet doorgeven in de landen die er tegen bezwaar maakten. Vanaf 2021 gaat het bedrijf jaarlijks publiceren wat zij uit het aanbod verwijderen.Subtieler censuur

Er zijn tegenwoordig meer manieren van censuur, daarvoor worden speciale-effecttechnieken toegevoegd ver na de postproductie.

Disney+

Disney+ haalde zich de woede van Amerikaanse kijkers op de hals door enkele scènes van de film Splash (1984) met Tom Hanks te censureren. Op zich verrassend voor een film die in de VS gekeurd is als PG, vergelijkbaar met 6 jaar classificeren volgens de Kijkwijzer in Nederland.

De film gaat over de liefde tussen een jonge man (Hanks) en een zeemeermin (Daryl Hannah). Op een bepaald moment loopt ze naakt rond aan land en het moment dat ze naar de zee rent zie je een complete shot van haar naakte lichaam van achteren, haar lange haren bedekken haar billen.
In de nieuwe versie van Disney+ wordt er extra ‘digital fur technology’ toegepast, zo meldt Allison Pregler (20 april 2020) op Twitter en laat het fragmentje daar ook zien (zie link "De gekuiste scène uit SPLASH" onderaan artikel). Een merkwaardige keuze omdat in het origineel al niets te zien was door haar lange haren, dat was eigenlijk zo’n beetje het ding toen. Door het toevoegen van een soort blurtechniek zie je vooral een lelijk beeld.

Netflix

Streaminggigant Netflix past ook deze technologie toe — in ieder geval in de VS. In 2019 melden kijkers dat in de film American Pie Presents Beta House (2007) dat er kwistig werd geknipt in de naaktscènes, uiteindelijk bleek ongeveer twee minuten van de film verdwenen te zijn.
Eerder al viel het Amerikaanse kijkers in Dubai dat daar flink werd gesneden in The 40 Year Old Virgin (2005), de scène met een travestie-prostituee en de scène met Kevin Heart waren weggekuist (zie link "Brutale klant (Kevin Hart) in THE 40 YEAR OLD VIRGIN").

Turkse kijkers verwachtten bij het zien van de trailer voor de film “El Camino: A Breaking Bad Movie” (2019) alleen een nagesynchroniseerde versie te zien, maar wanneer ze de trailer “El Camino: Bir Breaking Bad Filmi” te zien kregen, ontdekten ze dat deze subtiel was bewerkt: de originele scène bevat een brandende sigaret, maar die zie je niet in de Turkse versie, daar is de sigaret weggewerkt (zie fotomontage en link "El Camino: A Breaking Bad Movie | Emmys Commercial | Netflix" en "El Camino: Bir Breaking Bad Filmi | Tanıtım Fragmanı | Netflix").

Links: een still uit de originele internationale trailer voor 'El Camino: A Breaking Bad Movie' met sigaret in hand; en rechts een still uit de Turkse versie: zonder sigaret.

Links: een still uit de originele internationale trailer voor 'El Camino: A Breaking Bad Movie' met sigaret in hand; en rechts een still uit de Turkse versie: zonder sigaret.Op 20 mei 2020 melden Amerikaanse kijkers (Salty Nerd en Justin Proper) dat er sprake is van een Netflixversie van de film Back to the Future Part II (1989). In de scène waar Marty McFly (Michael J. Fox) denkt eindelijk de Sports Almanac in handen te hebben. Hij opent het en begint nerveus te bladeren om de omslag van het Franse blote-meisjes-blad van Biff te ontdekken, genaamd "Oh LàLà ?". In de originele versie bladert Marty nerveus verder en herhaalt steeds "Oh LàLà?". In de Netflix-versie vindt Marty nog steeds het meisjesmagazine, maar de omslag is niet meer te zien en hij zegt niet meer "Oh LàLà?" (zie link "Twitter-complitie van BACK TO THE FUTURE II (Salty Nerd en Justin Proper)").

Waarom deze vormen van censuur?
Het heeft waarschijnlijk meer te maken met de expansie naar niet-Amerikaanse markten, maar ook met de veranderde Amerikaanse moraal.

Buiten de Westerse wereld gelden er andere normen en waarden en dat leidt tot botsingen. Zo bestaat er al lang spanningen tussen de overheid in India en Netflix, wat recentelijk leidde tot één van de meest dubbelzinnige verklaring van een regering: de Indiase regering kondigde aan nooit Netflix, Amazon Prime of Hotstar te censureren, maar zal wel op toezien dat ‘aanstootgevend’ materiaal zal worden verwijderd (zie link "Confirmed! Govt. Will Never Censor Netflix, Amazon Prime, Hotstar; But ‘Objectionable’ Content Will Be Removed").

Van Turkije is bekend dat er druk wordt uitgeoefend op Netflix om bepaalde titels te laten vallen uit hun collectie in Turkije, die LGBT als normaal neerzetten, potentiële slachtoffers zijn "Orange is the New Black", "Black Mirror" en "Money Heist" (of La Casa de Papel).De situatie in de Verenigde Staten zelf is ook een beetje debet aan de eerder genoemde vormen van zelfcensuur. Het land is tot op het bot verdeeld in een conservatieve Trump-kamp en een linkse Bernie Sanders-kamp. Omdat de kunstmatige intelligentie algoritmen (AI) van Netflix waarschijnlijk uitwijzen dat de conservatieve kant belangrijk is, leidt dit tot het kuisen van bepaalde scènes.

Censuur in Europa

De vraag die Europese kijkers zich moeten stellen, is hoe de situatie eigenlijk is in Europa.
In Nederland lijkt het huidige aanbod van Netflix in enkele gevallen hooguit pikant te noemen. Toch had de streaming-dienst eerder in haar collectie van 1-7-2016 t/m 31-12-2017 de films Nymphomaniac (I) (2013) en Nymphomaniac (II) (2014). De film bevatte zeer expliciete beelden en heeft ook een Kijkwijzernotering van 16 jaar vanwege de seksscènes en grof taalgebruik.

Waarom is die film verdwenen? Het model van Netflix is nou eenmaal zo dat ze films maar korte tijd hebben in hun collectie, of is de eerder genoemde dubbelpolige film ook al slachtoffer geworden van verschoningsdrang? De film was sowieso verboden in Turkije en qua morele verontwaardiging lopen de landen aan de oostkant van Europa vak in de pas met Turkije.

In Nederland was bijvoorbeeld de ongekuiste versie van de populaire tv-serie "Sex Education" te zien, in de meeste landen werd een uitgestoken middelvinger digitaal weggeblurred. We zagen ook vorig jaar de ongekuiste versie van de serie "13 Reasons Why?". In de VS bijvoorbeeld werden de expliciete scènes in de laatste aflevering van seizoen 1 weggelaten en een verkrachtingsscène van een jongen met een voorwerp op de jongenstoilet in seizoen 2 werd niet getoond.

Vooralsnog lijkt Netflix in Europa nog geen kuisdrang te hebben. Maar voor hoelang nog? Met steeds meer landen die conservatiever worden, komt er vast een moment dat streamingdiensten aan zelfcensuur gaan doen. Of gebeurt dit al?

Het is nou eenmaal kostbaar om zoveel versies te hebben van gekuiste en niet-gekuiste versies, dat het niet ondenkbaar is dat heel subtiel de grens opschuift en dat de AI en de blurtechnieken ook in Europa normaal gaan worden.

De vraag die we onze bezoekers willen stellen is: Heb je iets gemerkt van censuur bij een streamingdienst? Of iets anders vreemds gespot?

Antwoorden graag onderaan dit artikel melden.


Links:
 1. Confirmed! Govt. Will Never Censor Netflix, Amazon Prime, Hotstar; But ‘Objectionable’ Content Will Be Removed
 2. De gekuiste scène uit SPLASH
 3. Twitter-complitie van BACK TO THE FUTURE II (Salty Nerd en Justin Proper)
 4. El Camino: Bir Breaking Bad Filmi | Tanıtım Fragmanı | Netflix
 5. Brutale klant (Kevin Hart) in THE 40 YEAR OLD VIRGIN
 6. El Camino: A Breaking Bad Movie | Emmys Commercial | Netflix
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.