compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 23-3 t/m 29-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Tenet overstijgt de verwachtingen
Filmrecensie
****1/2
Waardering 4.5/5

Tenet overstijgt de verwachtingen

Nieuwste spionagefilm van Christopher Nolan vergt extra breinactiviteit van het publiek

Na maandenlang uitstellen wordt de nieuwste film van Christopher Nolan, TENET, eindelijk uitgebracht in de bioscopen. Vooraf werd de film aangekondigd als de film van het jaar. Na 2,5 uur stap je als publiek verbaasd uit de bioscoop en met een tomeloze energie.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Regisseur Christopher Nolan houdt van het medium film en vooraf had hij al gezegd dat deze film echt bedoeld is voor de bioscoop en huurde daarvoor de Nederlandse/Zweedse cameraman Hoyte van Hoytema in om de film in 70 mm en IMAX te filmen, om op de grootst mogelijke schermen te kunnen vertonen.Bij Nolan lijkt er geen ruimte te zijn voor hyperscherpe digitale beelden en actie voor een groene scherm: maar ouderwets realisme door op film te schieten met soms onscherpte en ruis en de stunts worden gedaan door de acteurs zelf en stuntdubbels. Door de grote projectie — de film werd vertoond in 70 mm projectie – wordt de kijker ondergedompeld in de film.

De actie


De film begint meteen met een zeer spannend gefilmde en oorverdovende actiescène. Niet in de traditie van James Bond, maar eerder in de traditie van de film Heat of de chaotische scènes van The Dark Knight Rises, typisch Nolan met in elke hoek van het beeld acte, terwijl er ook een verhaal wordt verteld.

John David Washington en in TENET © 2020 Warner Bros.

John David Washington en in TENET © 2020 Warner Bros.De hoofdrolspeler of protagonist wordt in de eerste scène meteen neergezet als een uitzonderlijk altruïstisch individu. De protagonist wordt gespeeld door John David Washington, een voormalige professionele American Football speler, die de overstap maakte naar de film en twee jaar geleden doorbrak door zijn rol in de film BlacKkKlansman (2018) van Spike Lee. Washington — inderdaad zoon van Denzel Washington — rent zich de longen uit het lijf in deze film en kan overtuigend de zelfverzekerde spion neerzetten, die makkelijk en overtuigend een rol kan neerzetten.

Waar gaat de film over?


Tenet is zo'n verhaal dat je niet makkelijk kunt samenvatten zonder de film te kort te doen en tegelijk wil je ook niet te veel vertellen want net als met de films van Hitchcock, je kunt beter de verrassing zelf ervaren. Het is een spionagefilm met een twist, het is gelukt om objecten terug te sturen naar het heden. Een fenomeen die in de film wordt aangeduid met de term uit de thermodynamica: entropie. Het publiek herkent deze objecten die zich achterstevoren lijken te bewegen. Zoals vaker in dit soort films dreigt er een dreiging op wereldschaal georchestreerd door een Russische miljardair en wapenhandelaar Andrei Sator, gespeeld door Kenneth Branagh. Hij is onbenaderbaar en de protagonist probeert via zijn vrouw de aristocratische en mysterieuze Kat, gespeeld door Elizabeth Debicki.Gaandeweg de film krijgt de protagonist ook een helper Neil, gespeeld door voormalig tiener vampieridool Robert Pattinson, die je steeds laat gissen of hij te vertrouwen is. En na de kennismaking met Sator realiseer je als kijker dat de Protagonist, met hoofdletter geschreven moet worden, want je hoort zijn naam steeds niet.

Geloofwaardig?


Spionagefilms zijn nooit geloofwaardig en de grote schaal waar deze film zich afspeelt ga je snel op zoek naar gaten in het verhaal, maar door de snelle actie en aan het einde de vele plotwendingen, wordt d kijker op een dwaalspoor gebracht zoals een goochelaar dat doet.
Nolan houdt ervan om met bepaalde elementen te spelen in zijn films, zoals tijd, een verhaal niet-lineair vertellen, veel beelden met water, enge gebouwen, grote hoogtes en bepaalde terugkerende elementen, zo speelt Kenneth Branagh de antagonist, we zagen hem ook in de film Dunkirk. Maar ook Michael Caine komt langst, voor de negende keer in een film van Nolan. Deze vertrouwdheid, maakt op de een of ander manier het verhaal 'realistischer'.

Oordeel?


Tenet is een magistraal uitgevoerde goochelshow, waar je als publiek verbaasd achterblijft jezelf afvragend wat je net 2,5 uur lang naar hebt gekeken op het puntje van je stoel. Christopher Nolan toont zijn ware meesterschap, niet als filmmaker, maar als entertainer. Tenet overstijgt de vooraf opgebouwde verwachtingen.

Tenet is vanaf donderdag 27 augustus 2020 in de bioscoop te zien. en vanaf woensdag de 26e 's avonds als voor-ptrmière in diverse steden te zien.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.