compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Thailand voert filmkeuring in

Thailand voert filmkeuring in

Classificatiesysteem keurt ook op 'gevoelige onderwerpen'

18-2-2009 Voor het eerst in de geschiedenis gaat Thailand uitgebrachte films voorzien van een keuring. De opzet van het nieuwe classificatiesysteem, dat films in zeven categorieën zal indelen, heeft maanden debat gekost.

Delen op facebook

Deze week werden vier conceptregels goedgekeurd door het Thaise parlement. De minister van Cultuur, Teera Slukpetch, verwacht de regulering vanaf mei van kracht zal zijn.

Films die vertoond worden in Thailand zullen vanaf dat moment ingedeeld worden in een van de zeven categorieën van het classificatiesysteem. Daar waar de meeste landen gebruik maken van vijf categorieën (alle leeftijden, niet voor jonger dan 6, 9, 12 en 16 jaar), heeft het Thaise systeem twee extra categorieën. Enerzijds zullen bepaalde films in het bijzonder aangeraden worden op basis van culturele, traditionele of kunstzinnige waarde. Anderzijds zullen films die de monarchie, nationale veiligheid, religie, eerbiedwaardige figuren of morele en zedelijke waarden bedreigen verboden worden.

De voorzitter van de Thaise vereniging van filmregisseurs, Yongyoot Thongkongtoon, reageerde verheugd op de beslissing. Volgens hem bieden de nieuwe regels een kapstok voor nieuwe producties en leidt de regulatie tot films van een betere kwaliteit.

In Nederland bestaat sinds het begin van de 20ste eeuw een filmkeuring. Aanvankelijk had de Katholieke Kerk nog veel invloed op het wel of niet goed keuren van films en kon iedere gemeente bepalen of een film toegestaan werd. In 1977 ging de Wet op filmvertoningen van kracht en bestaat er een nationale geldende classificatie. De huidige kijkwijzer van het NICAM bestaat sinds februari 2001.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.