compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 45 7-11 t/m 13-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > The Danish Girl recensie
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

The Danish Girl recensie

Secuur, teder, lief

13-1-2016 De Deense Lili Elbe was in 1930 één van de eerste mensen die een geslachtsoperatie onderging. De film The Danish Girl van Tom Hooper vertelt haar verhaal.

Delen op facebook
The Danish Girl recensie

The Danish Girl recensie

Transgenderisme is een onderwerp dat hoog op de agenda staat tegenwoordig. Daarmee lijkt de timing van The Danish Girl zeer optimaal. Toch werd het script voor deze film al geschreven in 2004. Talloze actrices en regisseurs zijn verbonden geweest aan het project. Uiteindelijk kwam regisseur Tom Hooper in 2014 op de regiestoel te zitten en tekenden Eddie Redmayne, Alicia Vikander en Matthias Schoenaerts voor de hoofdrollen.

Eddie Redmayne speelt de rol van Einar Wegener, een kunstenaar die zich diep van binnen eigenlijk een vrouw voelt. Deze gevoelens komen naar buiten en hij vertelt het zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander). Zij reageert begripvol en begint Einar, vanaf dat moment Lili, te schilderen. Hun huwelijk is echter niet meer hetzelfde.

In deze film zien we meerdere malen hoe Eddie Redmayne met zijn hand langs prachtige vrouwenkleren strijkt. Dit secure gebaar staat model voor de gehele film. De film is teder, respectvol, lief en degelijk. Dit zit hem ook in het elegante camerawerk en het kleurenpalet dat zo uit een olieverfschilderij lijkt te komen. Gerda reageert begripvol op de gevoelens van haar man: ze veroordeelt hem niet maar helpt hem om Lili aan te kleden. Ondertussen probeert Gerda haar huwelijk in stand te houden terwijl ze eigenlijk weet dat ze haar man kwijt is.

Natuurlijk gaat de meeste aandacht uit naar het spel van Eddie Redmayne, die na The Theory of Everything wederom zeer sterk is. Maar let vooral op de ondersteunende rol van Gerda. Deze wordt prachtig vertolkt door Alicia Vikander. Met slechts een enkele blik weet ze de complexiteit van haar personage te vangen: ze is gevangen tussen begrip voor Lili en haar eigen verlangen naar Einar. Dit wordt nog ingewikkelder wanneer huisvriend Hans (Matthias Schoenaerts) zijn intrede doet.

Matthias Schoenaerts (eindelijk weer in een echt goede film) heeft nog wel de mooiste quote uit de film: I've only liked a handful of people in my life, and you've been two of them.

Na het zien van deze film was ik erg onder de indruk van het geheel. Een paar maanden later moet ik wel zeggen dat mijn enthousiasme iets is getemperd. Is de film niet té lief? Is de film met fluwelen handschoenen gemaakt? Was er geen ruimte voor meer conflict? Dergelijke vragen nemen niet weg dat The Danish Girl een schitterende film is die gezien mag worden. Eddie Redmayne bevestigt zijn status als steracteur en Alicia Vikander mag van mij genomineerd worden voor een Oscar voor beste bijrol.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.