compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 1-6 t/m 7-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Turkse arthouse filmfestival 26 mei t/m 4 juni

Turkse arthouse filmfestival 26 mei t/m 4 juni

In Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Badhoevedorp en Maastricht

Het jaarlijks Rode Tulp Film Festival over de Turkse arthouse cinema viert haar 9e editie van 26 mei t/m 4 juni in diverse Nederlandse steden. Dit jaar zullen naast Turkse, ook films uit Euraziatische landen te zien zijn, zoals Kazachstan, Oezbekistan en Azerbeidzjan.

Still uit Okul Traşı / Brother's Keeper

Still uit Okul Traşı / Brother's Keeper

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Het filmfestival vertoont haar films in Amsterdam (LAB111), Rotterdam (LantarenVenster), Maastricht (Lumière Cinema), Badhoevedorp (Corendon Cinema) en Eindhoven (Natlab).

Het Rode Tulp Film Festival opent op vrijdag 26 mei in LAB111 Amsterdam met Brother's Keeper / Okul Traşı (2021) in aanwezigheid van de Turkse regisseur Ferit Karahan en hoofdrolspeler Ekin Koç. Dit morele drama speelt zich af op een strenge en geïsoleerde Koerdische kostschool, waar Yusuf zich door allerlei bureaucratische hindernissen moet worstelen om zijn zieke beste vriend Memo te redden.

Zondag 4 juni vindt de slotavond plaats in LantarenVenster Rotterdam. Daar worden de prijswinnende films bekend gemaakt, "We Hit The Road" van Yollara Düştük wordt vertoond, evenals de slotfilm Maden / "The Mine", de bekende Turkse film uit 1978 van Yavuz Özkan. Hale Soygazi, een van de grote namen uit de Turkse cinema, is de speciale gast bij de afsluiting van het festival. Zij speelt in beide slotfilms en zal de Lifetime Achievement Award van het film festival in ontvangst nemen.

Over het Rode Tulp Film Festival (RTFF)
Het Rode Tulp Film Festival (RTFF) wordt sinds 2013 jaarlijks georganiseerd in diverse steden in Nederland. Het festival brengt nog niet eerder vertoonde Turkse films én films uit de Eurazië regio (Balkan landen en Midden-Azië zoals Kazachstan, Azerbeidzjan, Oezbekistan en Iran) naar Nederland.
Het gevarieerde filmaanbod laat het publiek de veelzijdigheid van de films uit deze regio zien; van inspirerende arthouse speelfilms, documentaires, korte films tot kinderfilms, voor ieder wat wils.
Het festival introduceert ieder jaar ook een selectie van het programma buiten de Randstad, vanuit de gedachte dat wereld cinema bij uitstek als verbindingselement ingezet kan worden en de culturele diversiteit en de diversiteit in het kunst- en cultuuraanbod bevordert.

Programma (onder voorbehoud)
Competitie films
Mavzer / Mauser | 2022, Fatih Özcan | Met: Sehat Mustafa Kılıç, Ozan Çelik
Mauser vertelt het verhaal van een man die zijn schapen probeert te redden van een roedel wolven.
Anadolu Leoparı / Anatolian Leopard | 2021, Emre Kayış | Met: Uğur Polat, İpek Türktan Kaynak, Tansu Biçer Ege Ayda, Emrah Özdemir, Nuri Gökaşan, Hatice Aslan, Koray Ergün
Fikret, al tweeëntwintig jaar directeur van de dierentuin van Ankara, woont alleen. De dierentuin wordt verkocht en hij is tegen de verkoop. Hij probeert daarmee de oude Anatolische luipaard in de dierentuin te beschermen.
Kerr | 2021, Tayfun Pirselimoğlu | Met: Erdem Şenocak, Jale Arıkan, Rıza Akın, Sinan Benginer, Ali Seçkiner Alıcı, Tansu Biçer
Can, een jonge man, komt in onverwachte situaties terecht wanneer hij in de stad aankomt voor de begrafenis van zijn vader. Hij heeft een moord gezien en kan de stad niet meer uit.
Grev / Strike | 2021, Metin Yeğin | Met: Itziar Ituño, Pelin Batu, Tansel Öngel, Orhan Alkaya
Moslim- en niet-moslimvrouwen verzetten zich samen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in het Ottomaanse Rijk. De Griekse en Armeense Sofia en Zabel zijn de woordvoerders van de arbeiders. de nieuwe arbeidster Fatma, een moslima, valt op door haar schoonheid.
Annemin Zamanı | 2022, Hakan Gürtop | Met: Uğur Çavuşoğlu, Meriç Başaran, Gonca Yakut Arabacı, Kemal Denizci
Zehra is in de zeventig en heeft het grootste deel van haar leven in het dorp doorgebracht. Wanneer haar hele familie naar de stad verhuist, verlaat zij ook haar dorp. Zehra woont samen met haar oudste zoon Kerim volgens de familietradities. Ze kan niet wennen aan het stadsleven en krijgt na enige tijd de diagnose Alzheimer.
Okul Traşı | 2021, Ferit Karahan | Met: Samet Yıldız, Ekin Koç, Mahir İpek, Melih Selçuk, Münir Can Cindoruk
De leerlingen op een kostschool worden verpletterd onder de druk en discipline die de school oplegt. Op een dag wordt een hen ziek en Yusuf kan niet onverschillig blijven. Hij besluit hem naar de dokter te brengen, maar stuit op een reeks obstakels.
Anaga Aparar Jol / The Road to Mother | 2016, Akan Satayev | Met: Bolat Abdilmanov, Adil Akhmetov, Berik Aytzhanov
Verschillende generaties van een Kazachse familie worden gevolgd van de jaren '30 tot nu, tegen de achtergrond van de meest gedenkwaardige momenten in de Kazachse geschiedenis. Wat hen bindt is de vastberadenheid van de clan om samen te blijven.
Panorama films
Rıza | 2007, Tayfun Pirselimoğlu | Met: Rıza Akın, Muhammed Cangören, Nurcsn Eren, Emin Baş, Menderes Samancılar
Een trucker strandt in Istanboel. Hij heeft niet genoeg geld om zijn truck te laten repareren en moet werk zoeken. Hij klopt aan bij een oude geliefde die echter verontwaardigd is door zijn verzoek en die bovendien een groot geheim meedraagt. Tot wanhoop gedreven belandt hij in de criminaliteit.
Görülmüştür / Passed by Censor | 2019, Serhat Karaaslan | Met: Berkay Ates, Saadet Aksoy, Füsun Demirel, Ipek Türktan, Erdem Senocak, Banu Fotocan, Müfit Kayacan
In de gevangenis van Istanbul controleert Zakir de brieven voor de gevangenen. Hij brengt zijn dagen door tussen het censuur bureau, zijn collega's en zijn schrijfcursus in de avonden. Voor een schrijfopdracht steelt hij een foto van Selma, de vrouw van een gevangene, uit een van de brieven. Eerst dient ze als inspiratie, later wordt ze een obsessie voor Zakir.
Films uit Eurazië
Ali and Nino | 2016, Azerbeidzjan | Asif Kapadia | Met: Adam Bakri, Mandy Patinkin, Numan Acar, Homayoun Arshadi
Een liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige roman van Kurban Said uit 1937. Een moslim jongen uit Azerbeidzjan en een christelijk Georgisch meisje worden verliefd in Baku in de periode tussen 1918 en 1920.
Rehearsal | 2022, Oezbekistan | Husnora Abdulla qizi Rozmatova | Met: Husnora Abdulla qizi Rozmatova
Orzu is actrice in het theater. Ze kon niet voor haar gehandicapte zus zorgen en stuurde haar naar een speciale kostschool. In het theater krijgt Orzu de hoofdrol in een nieuw stuk over de geboorte van een hoger mens, die mensen zal redden van onderdrukking, ontbering, lijden en zal verenigen met de Schepper. Het stuk wordt echter niet geaccepteerd.
Masterclass films
Op 29 mei geeft de Turkse regisseur en scenarioschrijver Çağan Irmak in LAB111 een masterclass na afloop van de vertoningen van zijn films Dedemin İnsanları / My Grandfather's People (2011) en Karanlıktakiler / In Darkness (2009).
- Einde bericht -
Met dank aan
Het Rode Tulp Film Festival wordt georganiseerd in samenwerking met Yunus Emre Instituut en wil graag haar vele sponsors erkennen en bedanken, die door middel van hun financiële steun hun toewijding laten zien aan ambitieuze filmmakers en scenarioschrijvers. Hun bijdrage versterkt niet alleen het jaarlijkse evenement, maar zorgt er ook voor dat het Rode Tulp Film Festival verschillende activiteiten en initiatieven gedurende het hele jaar kan blijven uitvoeren.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.