compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Van de Velde wint rechtszaak over Soldaat 2

Van de Velde wint rechtszaak over Soldaat 2

21-4-2004 AMSTERDAM - Producent Rob Houwer moet scenarist Jean van de Velde betalen voor zijn werkzaamheden voor de film Soldaat van Oranje 2. Dat heeft Van de Velde dinsdag bekendgemaakt.

Delen op facebook

De filmmaker had een rechtszaak aangespannen tegen Houwer omdat deze weigerde hem te betalen voor het filmscenario dat Van de Velde in zijn opdracht had geschreven. De film ging uiteindelijk niet door. Houwer ontkende Van de Velde ooit de opdracht te hebben gegeven. De rechtbank vond echter dat er genoeg gegevens waren die aantoonden dat dat wel zo was. Daarom moet Houwer de scenarist 70.000 euro betalen.

Producent Houwer had al langer plannen voor een vervolg op de hitfilm uit 1977. Het project liep op de klippen toen hij het in eerste instantie met scenarist-regisseur Van de Velde afgesproken budget van 11,5 miljoen flink verkleinde. Volgens de producent ging van dat bedrag zeker 5 miljoen op aan administratieve zaken. Van de Velde weigerde de film te maken voor minder dan het afgesproken bedrag en stapte op.

Ook de particuliere financiers riepen producent Rob Houwer ter verantwoording over de gewijzigde begroting. Ruim duizend participanten investeerden elk ruim 11.000 euro in de film. Daarvan hebben zij na een rechtszaak het grootste deel teruggestort gekregen. De kans dat de film ooit nog wordt gemaakt, is sinds het financiële debacle nul.

"Soldaat van Oranje 2" had een direct vervolg moeten worden op de oorlogsfilm die Paul Verhoeven in 1977 maakte over Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. Roelfzema werkte na de Tweede Wereldoorlog als medewerker van de Verenigde Naties.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.