compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 41 10-10 t/m 16-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Venetië blog 5: Anomalisa

Venetië blog 5: Anomalisa

10-9-2015 Als je meer dan twintig films op een festival ziet dan kan niet alles goed zijn. Een reeks matige films is doodvermoeiend. Gelukkig kan een schitterende film als Anomalisa je een energieboost geven als een espresso.

Delen op facebook
Venetië blog 5: Anomalisa

Venetië blog 5: Anomalisa

Anomalisa is de nieuwe film van Charlie Kaufman die onder meer de scenario's schreef voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich. Met Synecdoche, New York maakte hij zijn regiedebuut.

Zijn nieuwste film is een animatiefilm waarin poppen de hoofdrol spelen. Hij baseerde de film op een toneelstuk dat hij ook zelf schreef, onder het pseudoniem Francis Fregoli. Dit toneelstuk noemde hij zelf een soundplay waarbij de acteurs op het toneel zaten en hun teksten voorlazen terwijl foleyartiesten en een orkest voor het geluid zorgden.

In de film volgen we Michael Stone (David Thewlis) die naar Cincinnati vliegt om daar een toespraak te houden. In de wereld van Michael heeft iedereen dezelfde stem. Zelfs zijn vrouw en kind zijn aan de telefoon nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Acteur Tom Noonan doet de stem van al deze personages. Met een creepy intonatie en gespeelde vriendelijkheid maakt hij subtiele verschillen tussen de personages. Stone checkt in in Hotel Fregoli. Fregoli is overigens een verwijzing naar het syndroom van Frégoli waar iemand het gevoel heeft dat alle mensen manifestaties van dezelfde persoon.

Als Michael Stone in zijn hotelkamer zit hoort hij op de gang opeens een andere stem. Het is de stem van Lisa, ingesproken door Jennifer Jason Leigh. Hij rent naar haar toe en verklaart haar ongeveer meteen zijn liefde.

De wereld die hier geschept wordt is typisch Kaufman: een mannelijke loser in een bizarre wereld. Maar voor Anomalisa moeten we ook de meesterlijke animatie benoemen waarvoor we co-regisseur Duke Johnson verantwoordelijk is. De poppen bewegen op een typisch houterige stop-motion manier maar na vijf minuten zie je toch vooral mensen. Mensen die naar de WC gaan, drinken, seks met elkaar hebben en masturberen.

Hoewel dit allemaal klinkt als een verzameling bizarre en grappige scenes is Anomalisa vooral heel lief. De scene waarin Lisa 'Girls Just Wanna Have Fun' voor Michael zingt is wellicht de mooiste scene die ik zag op het filmfestival van Venetië. Als ze het daarna nog eens herhaalt in het Italiaans is het feest compleet.

Het is mij nog niet duidelijk of Anomalisa ook in Nederland te zien zal zijn maar het moge duidelijk zijn: het is een enorme aanrader.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.