compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Verhoeven wil Nederlandse film laten bloeien

Verhoeven wil Nederlandse film laten bloeien

Zwartboek wordt duurste Nederlandse productie ooit.

29-9-2005 Eind augustus zijn de opnames van Paul Verhoeven's nieuwste, Zwartboek, film begonnen. Het voor Nederlandse begrippen ongekende budget van tegen de 16 miljoen euro is voor Verhoeven een schijntje: 'Het schijnt hier mogelijk te zijn'.

Delen op facebook

De laatste film die Verhoeven opnam in Nederland was De Vierde Man in 1983. Daarna vertrok de Nederlandse regisseur naar de Verenigde Staten, waar hij successen boekte met RoboCop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct, Starship Troopers (1997) en zijn meest recente film Hollow Man uit 2000.

Verhoeven heeft het Amerikaanse filmklimaat altijd erg prettig gevonden om de professionaliteit, iets wat in Nederland lange tijd ver te zoeken was. Momenteel beleeft de Nederlandse filmindustrie echter een bloeiperiode: er zijn betere opleidingen en crews hebben meer ervaring. Het enige knelpunt in Nederland is de financiering. Budgetten worden krapper nu de overheid gestopt is met het filmstimuleringsbeleid en investeringen in films worden maar mondjesmaat gedaan.

Zwartboek doorbreekt de dalende budget-trend echter met indrukwekkende cijfers. De Nederlands-Duits-Engelse co-productie nadert met rasse schreden een budget van 16 miljoen euro, terwijl het aanvankelijk zeer de vraag was of de oorspronkelijk begrote 9 miljoen euro wel bij elkaar geschraapt konden worden. Op het filmfestival in Cannes werden de eindjes nog maar net aan elkaar geknoopt, maar sindsdien zijn er nog diverse potjes opengetrokken om Zwartboek financieel te ondersteunen.

De film gaat over de weinig heldhaftige houding van de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Een joodse verzetsstrijder, Rachel Steinn (gespeeld door Carice van Houten), wordt aan het einde van de oorlog verraden. Na de oorlog gaat ze op zoek naar de verrader.

Verhoeven is vol enthousiasme over het verloop van de opnames: 'Ik was vergeten hoe leuk het was om met Nederlanders aan een film te werken'. Geheel Nederlands wordt de film overigens niet: om de authenticiteit te bewaren wordt in de film Nederlands, Engels en Duits gesproken.

Zwartboek gaat in september 2006 in première.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.