compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 02 10-1 t/m 16-1
WEB | mobiel
Stan & Ollie
MENU
Home > Filmnieuws > Verrassende winnaars filmfestival Berlijn

Verrassende winnaars filmfestival Berlijn

Zuid-Afrikaanse 'Carmen' wint Gouden Beer

21-2-2005 BERLIJN - Op het filmfestival Berlijn werden dit weekend de Gouden en Zilveren Beren uitgereikt.

Delen op facebook

De Zuid-Afrikaanse film "U-Carmen e-Khayelitsha", een bewerking van de opera 'Carmen' van George Bizet, won de Gouden Beer voor beste film. De opera was voor de eerste keer vertaald naar de Zuid-Afrikaanse taal Xhosa door de Britse regisseur Mark Dornford-May. Het toneel voor de opera werd een zwarte woonwijk in Kaapstad.

De Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, wiens film Paradise Now een belangrijke kandidaat werd geacht voor de Gouden Beer, moest zich tevreden stellen met een 'Blaue Engel'.

De keuze van "U-Carmen e-Khayelitsha" komt als een grote verrasing. Niet alleen de film van Abu-Assad, maar ook Tian bian yi duo yun (The Wayward Cloud) van de Taiwanees Tsai Ming-Liang en "The Last Mitterrand", over de laatste maanden van de Franse oud-president Mitterrand (1981-1995), werden grotere kansen toegedicht.

Ook de Glazen Beer voor de beste kinderfilm ging naar een verrassende film. Het Nederlandse Bluebird over een 13-jarig meisje en haar gehandicapte broertje werd door een uit kinderen bestaande jury verkozen tot beste kinderfilm. Regisseuse Mijke de Jong verklaarde verbaasd te zijn over de onderscheiding, aangezien de film niet speciaal is gemaakt voor kinderen.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.