compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Waarschuwing voor gewelddadige films

Waarschuwing voor gewelddadige films

8-8-2002 Bioscopen die de films 'Irréversible' en 'Ichi the Killer' vertonen, waarschuwen hun publiek voor aanvang voor het expliciete karakter van de film.

Delen op facebook

De film Irréversible, die vorige week in première ging, gaat over twee vrienden die wraak nemen op de verkrachter van hun vriendin. Het betreft een stukje waarin een man met een brandblusser wordt doodgeslagen en een tien minuten durende verkrachtingsscène.

In pamfletten die onder meer in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht worden uitgedeeld, waarschuwen de filmtheaters voor deze twee schokkende scènes. Op het pamflet wordt een aantal meningen van bezoekers van het festival van Cannes waar Irréversible in mei in wereldpremière ging, geciteerd. Verder bevat het een korte toelichting van de regisseur.

'Het is niet moralistisch bedoeld', legt programmeur L. de Jong van het Haags Filmhuis uit. 'Bezoekers moeten zelf een beeld over de film vormen. Maar ze moeten wel weten waar ze naar toe gaan. Van het weekend kwam hier een ouder echtpaar dat dacht een typisch Franse film te gaan zien. Die mensen willen we toch wijzen op het controversiële karakter. Vooral het realisme waarmee het geweld in beeld is gebracht, raakt het publiek als een moker', aldus De Jong.

Hetzelfde gaat overigens ook op voor de Japanse film Ichi the Killer, die eind juli in première ging en nog veel meer geweld bevat. Het is een verfilming van een Japans stripverhaal, die gepaard gaat met een groot aantal extreem gewelddadige scènes. Zelfs binnen dit gewelddadige genre is deze manga van een bijzonder bloederige en verdorven aard.

Bron: Haarlems Dagblad


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.