compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 49 5-12 t/m 11-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Waterland Film verfilmt leven vergeten atlete

Waterland Film verfilmt leven vergeten atlete

Foekje Dillema was grootste concurrente van Fanny Blankers-Koen

17-7-2008 Aan de opmars van de Nederlandse atlete Foekje Dillema (1926-2007) kwam abrupt een einde, toen ze volgens een seksetest van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) een man bleek te zijn en voor het leven geschorst werd.

Delen op facebook

Voor Foekje Dillema lagen een gouden toekomst in de atletiek in het verschiet toen ze in 1950 een nieuw nationaal record op de 200 meter liep van 2 minuut 41. Ze werd daarmee de belangrijkste concurrente van Fanny Blankers-Koen, die tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles had gewonnen.

Haar carrière werd met onmiddellijke ingang beëindigd na een seksetest van de KNAU. De test en de daarop volgende schorsing zijn in raadsels gehuld, doordat Dillema tot aan haar dood gezwegen heeft over de hele affaire. Na haar overlijden vorig jaar werd de atlete door de KNAU in ere hersteld.

Waterland Film ('n beetje verliefd, Nachtrit) verfilmt het dramatische leven van Dillema. Het scenario wordt geschreven door Bert Stroo. Het verhaal is mede geïnspireerd door de biografie van Max Dohle: 'Het verwoeste leven van Foekje Dillema, de grootste tragedie uit de Nederlandse sportgeschiedenis', die 5 augustus 2008 bij uitgeverij Arbeiderspers verschijnt. De opnames van de verfilming staan gepland voor eind 2009.

Ook op televisie is aandacht voor de vergeten atlete: zondag 20 juli is in het programma Andere Tijden Sport (22.10 uur, Ned 1) de documentaire 'Het mysterie Foekje Dillema' te zien.

Van Waterland Film is op dit moment de speelfilm Atlantis van Digna Sinke in postproductie, die voorjaar 2009 door A-Film Distribution wordt uitgebracht. Scenarist Bert Stroo werkt op dit moment aan een speelfilmscenario over het leven van Gert en Hermien met regisseur Pieter Verhoeff.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.