compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Workers: 'de film vraagt om dit tempo'
Interview

Workers: 'de film vraagt om dit tempo'

23-10-2013 Morgen komt de film Workers uit, het debuut van de in El Salvador geboren Jose Luis Valle. Valle was in Nederland ten tijde van het World Cinema Amsterdam festival. Wij spraken met hem over zijn bijzondere debuutfilm en zijn nieuwe filmplannen.

Delen op facebook
(c) Amstelfilm

(c) Amstelfilm

Workers heeft twee verhaallijnen die parallel aan elkaar lopen. Zo zien we Rafael, die dertig jaar heeft gewerkt en wil stoppen met werken. Hij kan echter niet met pensioen omdat zijn verblijfsvergunning niet in orde is. Zo moet hij nog tien jaar door werken. Aan de andere kant zien we huishoudster Lidia. Zij heeft dertig jaar voor een Mexicaanse diva gewerkt. Als die overlijdt gaat haar hele erfenis naar de hond. Rafael en Lidia moeten beide strijden voor hun rechten.

Het eerste wat opvalt aan de film is het tempo van de film. Jose Luis Valle neemt ruim de tijd om de situaties van Rafael en Lidia te observeren. Ook wacht hij tot aan het midden van de film voor de belangrijkste gebeurtenissen.

Jose Luis Valle (JLV): 'Het verhaal van de film heeft dit tempo nodig. Deze beslissing heb ik niet genomen voor het filmen maar toen we het opnamen. Dit is het toon en tempo die de film van zich zelf vraagt. Ik wilde de levens van de hoofdpersonages en de situaties schetsen die vooraf gaan aan de belangrijkste gebeurtenissen. Op die manier blijf je niet met vragen zitten.'

Jose Luis Valle heeft de twee verhaallijnen deels gebaseerd op verhalen die hij kende uit zijn eigen leven. Het verhaal van Rafael is bijvoorbeeld gebaseerd op een verhaal van een vriend van zijn ouders. Hij verplaatste dit verhaal echter naar de Mexicaanse stad Tijuana.

JLV: 'Tijuna is een hele bijzondere stad. Hij is mooi en lelijk tegelijk. Doordat de stad grenst aan de Verenigde Staten is de stad een soort cultureel brandpunt. Een lid van mijn crew zei het heel mooi: 'It's like you don't have the most beautiful girlfriend, but the most lovely'.'

Momenteel is Valle bezig met een nieuwe film. De film gaat over de Burgeroorlog van El Salvador die duurde van 1979 en 1992.

JLV: 'De film gaat over de burgeroorlog in mijn geboorteland. Het aparte van de film is dat het een komedie is. Het is misschien vreemd maar ik herinner me de oorlog grappig en absurd. De gruwelijkheden zijn in mijn jeugd allemaal langs mij heen gegaan.'

Workers gaat op 24 oktober in première

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.