compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Zeer goed jaar voor bioscopen

Zeer goed jaar voor bioscopen

5-1-2010 2009 was een recordjaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses voor zowel bezoekcijfers als de omzet aan de kassa. Voor het eerst in dertig jaar steeg het bezoek naar meer dan 27 miljoen bezoekers.

Delen op facebook

Dit maakte drs. Wilco Wolfers, voorzitter NFC, bekend in het Amsterdamse Pathé Tuschinski tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducten (NVS) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De Nederlandse film heeft flink bijgedragen aan dit succesvolle jaar. Met een marktaandeel van 17,38% (2008: 17,81%) was 2009 weer een uitstekend jaar. In totaal kwamen ruim 4,7 miljoen bezoekers voor Nederlandse films naar de bioscoop.

Als voornaamste oorzaken van de stijging wordt gewezen op de kwaliteit en diversiteit van het aanbod, de opening van nieuwe moderne bioscopen (verantwoordelijk voor ongeveer dertig procent van de groei), innovaties zoals 3D en de verhoudingsgewijs lage ticketprijs. Bioscoopbezoek blijft de goedkoopste vorm van vrijetijdsbesteding.

De film met het hoogst aantal bezoekers was het zesde deel van de Harry Potter-cyclus, Harry Potter and the Half-Blood Prince. De Nederlandse productie Komt een vrouw bij de dokter trok in 2009 meer dan 923.000 bezoekers en staat met een omzet van ruim zeven miljoen euro op de derde plaats in de algemene Top 10. Direct gevolgd door De storm, met 726.000 bezoekers en een omzet van ruim 4,6 miljoen euro, op de negende plaats.

Met 38 nieuwe Nederlandse speelfilms en documentaires, een breed aanbod van zo'n dertig 3D-films, blockbusters, animatie, familie- en kinderfilms en de opening van nieuwe bioscopen in onder meer Amsterdam, Zaandam, Haarlem, Houten en Rotterdam ziet de bioscoopbranche 2010 met vertrouwen tegemoet.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.