compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 38 19-9 t/m 25-9
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Michael Jackson

Michael Jackson

Michael Jackson: films, nieuws

 
Biografie van Michael Jackson
Michael Jackson
© Michael Jackson.com

Michael Jackson was de grootste, bekendste, populairste, maar ook meest verguisde artiesten ter wereld. Zijn grootste hits had hij in de jaren '80 en '90.

Michael Jackson kenmerkt zich door zijn hoge stem, ritmische dansstijl en bijzondere videoclips.

Jackson komt uit een groot gelovig gezin uit Indiana. Al als jong kereltje bleek hij een geweldige aanleg te hebben voor zang en dans en toen hij 13 was begon platenmaatschappij 'Motown' hem klaar te stomen voor een leven als solo-artiest. Hij zou echter ook vele jaren met zijn broers Jackie, Tito, Jermaine en Marlon zingen in de 'Jackson Five'.

In 1972 had Jackson zijn eerste nummer-één-hit: de single 'Ben', het titelnummer van een thriller voor kinderen over een jonge jongen die bevriend raakt met Ben, een rat. In 1977 kreeg Jackson een rol in de muzikale film The Wiz, waarin hij de rol van een vogelverschrikker speelde.

De film werd geen groot succes en Jackson besloot na de film zijn solocarrière voort te zetten. Zijn eerste album, 'Off the Wall' (1979), bestond voornamelijk uit disco-pop en sentimentele popballades.

'Off the Wall' was een groot succes en het album maakte van Michael Jackson meteen een ster. De plaat bracht hits voort als 'Don't Stop 'Til You Get Enough' en 'Rock With You'.

Na het succes van 'Off the Wall' zou Jacksons populariteit tot ongekende hoogten stijgen door de komst van het album 'Thriller' (1982). De plaat bevat hits als 'Thriller', 'The Girl is Mine' (met Paul McCartney), 'Billie Jean' en 'Beat It'.

Met de lancering van Thriller werd de wereldwijde muziekindustrie, die ingezakt was, weer op gang geholpen. Dankzij de bijzondere videoclips die Jackson maakte bij diverse nummers, liep de verkoop zeer goed. Het was in deze tijd dat de 'Moonwalk' over de hele wereld een hit werd. Bij deze beweging lijkt het alsof je vooruit loopt, terwijl je achteruit beweegt.

In 1985 schreef Michael Jackson samen met Lionel Richie het nummer 'We are the world'. De opbrengst van die plaat ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. De single geldt nog steeds als een van de snelst verkopende platen ooit.

Naarmate zijn carrière vorderde, daalde Jacksons populariteit. Omdat de zanger schuw was en weinig los wilde laten over zijn privé-leven, werd er in het wilde weg geroddeld en gespeculeerd over de artiest. Zo zou hij leiden aan het Peter Pan-syndroom, waren er diverse aanklachten wegens pedofilie (geen ervan bewezen), zou Michael zijn huid laten bleken of een huidziekte hebben, enz.

In 1987 kwam Michael Jacksons volgende album, 'Bad', uit. Van die plaat kwamen vijf nummer 1-hits ('Smooth Criminal', 'Bad', 'The Way You Make Me Feel', 'Man in the Mirror' en 'Dirty Diana'). Na de release maakte Jackson een wereldtournee van formaat.

Hierna werd het een aantal jaren stiller rond de zanger en laaiden de geruchten over kindermisbruik weer op. In 1991 bracht Jackson het album 'Dangerous' uit, met daarop singles als 'Black or White', 'In the closet', 'Jam' en 'Heal the world'.

In 1994 trouwde Jackson met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Het stel ging na 18 maanden echter al weer uit elkaar.

In 1995 keerde Jackson terug in de popmuziek met de dubbel-cd 'HIStory, Past, Present and Future, Book 1'. Het geheel bestond uit een best-of cd en een cd met nieuw materiaal. De single 'Scream', een duet met zijn zus Janet Jackson, werd een hit.

Eind 1996 trouwde Michael Jackson met verpleegster Debbie Rowe. Het paar kreeg twee kinderen, zoon Prince Michael Jackson, Jr. en dochter Paris Michael Katherine Jackson. Eind 1999 ging echter ook dit koppel uit elkaar.

In 1997 verscheen er opnieuw een album van Jackson. 'Blood on the Dance Floor: HIStory in the mix' bevatte vijf nieuwe nummers en remixen van de successen van 'HIStory'.

Na opnieuw een paar relatief rustige jaren kwam de King of Pop in 2001 met het nieuwe album 'Invincible'. In Nederland werd 'You Rock my World' een hit, maar de tweede single 'Cry' kon de fans minder bekoren.

In 2002 kwam Jackson op een schokkende manier in het nieuws toen hij zijn 11-maanden oude baby Prince met één hand over de rand van het balkon van een hotel in Duitsland hield. Hij verontschuldigde zich meerdere malen voor dit incident, maar slechts weinigen zullen het daarna vergeten zijn.

In 2003 werd Jacksons privé-domein Neverland onderzocht door de politie en werd de zanger aangeklaagd voor het lastigvallen van kinderen. In 2005 werd hij op alle punten van de aanklacht door een tienkoppige jury vrijgesproken.

Na de lange rechtszaak wilde Michael Jackson in 2006 weer gaan beginnen met het maken an muziek. Dat had moeten resulteren in de release van een nieuw album in 2007 maar dit is niet gebeurd. Jackson zou voor zijn nieuwe album samenwerken met will.i.am (Black Eyed Peas), Teddy Riley, DJ Whoo Kid, Akon, Chris Brown en Nederlander Giorgio Tuinfoort.

Michael Jackson wilde als afscheid 50 concerten geven in Londen. Helaas heeft het niet zo ver kunnen komen. Op 25 juni overleed Michael Jackson aan een hartstilstand. Jackson was een van de grootste artiesten ooit en heeft een onuitwisbare invloed op de gehele muziekgeschiedenis.
Trivia over Michael Jackson
Michael Jackson is een van de twee peetvaders van Lionel Richies geadopteerde dochter Nicole Richie.
Michael Jackson In het nieuws

This Is It levert 20 miljoen in 1 dag op

30-10-2009 Michael Jackson's This Is It de film over de gelijknamige tour van Michael Jackson die nooit door zou gaan heeft nu al 20 miljoen dollar opgeleverd.

Laatste filmnieuws
Michael Jackson Feiten
acteur, musicus, scenarioschrijver
Geboren 29-8-1958, overleden 25-6-2009
Michael Jackson is een van bekendste, populairste, maar ook mees verguisde artiesten ter wereld. Zijn grootste hits had hij in de jaren '80 en '90.
BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+
80 films in Rotterdam deze week
80 films in Rotterdam deze week80 films zijn te zien in Rotterdam deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl