compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 6-8 t/m 12-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Paul de Leeuw

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw: films, nieuws

 

Biografie van Paul de Leeuw

Paul de Leeuw en Karina Smulders in Alle tijd
Paul de Leeuw en Karina Smulders in Alle tijd
Paul Henri de Leeuw werd geboren in Rotterdam-IJsselmonde en groeide op in een protestants gezin. Na de HAVO volgde hij de lerarenopleiding in Delft. Hier ontdekte hij zijn artistieke talenten. Hij meldde zich voor de toneelschool in Maastricht, maar kwam niet door de selectie.

In 1983 deed Paul de Leeuw mee met het Cameretten festival in Delft, waarin hij de finale haalde. In 1984 presenteerde hij het festival. Een jaar later was hij het pauzenummer tijdens het 'Open Bak Gala' in het Koninklijk Theater Carré ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Engelenbak. Hij zong hier voor een van de eerste keren het nummer "Vlieg met me mee".

Mede dankzij de enthousiaste reacties van de zaal kreeg De Leeuw een uitnodiging voor een optreden in het programma van Sonja Barend. In de zomer van 1987 raakte Paul De Leeuw verder bekend door zijn gastpresentatie in het programma Sterrenslag van de AVRO. Dit kwam met name door zijn uitspraak: "Meneer van Heummen, we zijn er klaar voor!".

In 1989 kreeg De Leeuw zijn eigen televisieprogramm. De Leeuw ontving hiervoor de Bronzen Roos van het televisiefestival in Montreux. In 1993 ontving hij voor het programma, "De Schreeuw van de Leeuw", de Zilveren Nipkowschijf. In 1995 ontving hij de Vlaamse Geuzenprijs. Vooral in de beginjaren viel De Leeuw op door zijn soms harde en grove gevoel voor humor, wat hem geliefd maar ook berucht maakte.

In 1991 bracht De Leeuw zijn CD "Voor U Majesteit" uit. Hierop staat onder meer het nummer Vlieg met me mee, dat een grote hit werd. Gedurende de jaren '90 volgden er nog meer cd’s.

Na "De Schreeuw van de Leeuw" presenteerde de komiek programma's als "Laat de Leeuw" en "PaPaul". Voor "PaPaul" ontving hij in 2004 voor de tweede maal de Zilveren Nipkowschijf.

Halverwege de jaren '90 speelt Paul de Leeuw in zijn eigen de speelfilm "Filmpje". De karakters Bob en Annie de Rooy die hij in deze film speelt zijn legendarisch.

In 2002 maakte De Leeuw de omstreden overstap van de VARA naar de NCRV. Hier presenteerde hij wekelijks de show "Herberg De Leeuw". Het geheel was echter niet naar wens van de NCRV. Een imitatie van Anneke Grönloh was de druppel die de emmer deed overlopen en een jaar later kwam De Leeuw weer terug bij de VARA.

Sinds augustus 2005 is Paul weer terug op televisie met de programma's "Mooi Weer! de Leeuw" en "Paul's Parenavond". De VARA zette De Leeuw in om de belangrijke zaterdagavond te vullen, dat voorheen gedaan werd door "Kopspijkers" van de naar Talpa vertrokken Jack Spijkerman.

Tijdens het Eurovisiesongfestival 2006 presenteerde De Leeuw de puntentoekenning namens Nederland. Tijdens de live-uitzending probeerde hij zijn mobiele telefoonnummer te geven aan de mannelijke presentator Sakis Rouvas. Deze actie veroorzaakte veel negatieve reacties van menig commentator, waaronder BBC-commentator Terry Wogan, die hem een idiot noemde.

In het seizoen 2006-2007 is Paul de Leeuw op de theaterpodia te zien in "Aan het einde van de Regenboog" met Simone Kleinsma en is hij de Hoofdact tijdens Symphonica in Rosso 2007 in november in het Gelredome.

Paul de Leeuw In het nieuws

Speelweek 7: deze week in première

12-2-2014 Er komen een heleboel films uit deze week: tien stuks maar liefst. Het is een bijzondere mix van familiefilms, actiefilms en arthouse geworden. De film van de week is The Lego Movie.

Stemacteerdebuut voor Paul de Leeuw

12-12-2013 Paul de Leeuw zal zijn stem verlenen voor de Nederlandse versie van de natuurdocumentaire African Safari. Dit is de eerste keer dat hij voice-over is in een film. De première staat gepland op 13 februari 2014.

Alain de Levita (r.) en Job Gosschalk (l.) (c) 2011 ArjoFrank/biosAgenda

In gesprek met Job Gosschalk

Interview met de regisseur van Alle Tijd

12-4-2011 De film Alle tijd is een tragikomedie van regisseur Job Gosschalk met Paul de Leeuw en Karina Smulders in de hoofdrollen.

Première Alle Tijd in beeld

8-4-2011 Woensdagavond ging de film Alle tijd met Paul de Leeuw en Karina Smulders feestelijk in première in Den Haag. Onze fotograaf was natuurlijk aanwezig en fotografeerde cast en crew.

Draadstaal film in de maak

12-4-2010 Jeroen van Koningsbrugge en "Dennis van de Ven" werken aan een Draadstaal film van twee uur.

<  12  >
Laatste filmnieuws

Paul de Leeuw Feiten

Paul de Leeuw in Alle tijd
acteur, producent, stemacteur
Geboren 26-3-1962
In het seizoen 2006-2007 zal Paul de Leeuw een nieuwe Nederlandse film opnemen met, zoals aangekondigd, vele grote Nederlandse namen. Daarnaast zal hij waarschijnlijk ook op de theaterpodia te zien zijn.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

77 films in Den Haag deze week

77 films in Den Haag deze weekDe laatste filmvertoning in Den Haag is vanavond om 22:20 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl