compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Mary Poppins Returns - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Bioscopen gaan Turkse films programmeren

Bioscopen gaan Turkse films programmeren

12-2-2004 AMSTERDAM - Bioscoopconcern Pathé gaat vanaf vandaag Turkse films vertonen. Dat heeft een woordvoerster bekendgemaakt. Het is voorlopig een experiment in theaters ArenA in Amsterdam en De Kuip in Rotterdam. De films zullen Nederlands ondertiteld zijn.

Delen op facebook

De Turkse producties worden dagelijks vier of vijf keer vertoond. De eerste film die wordt gedraaid is de tienerkomedie Hababam Sinifi Merhaba van regisseur Kartal Tibet. Daarna volgen Neredesin Firuze, Insaat en de horrorkomedie Okul.

In Duitsland trekken de Turkse films al een groot publiek. Zo werd Hababam Sinifi Merhaba, die in Turkije meer dan een miljoen bezoekers trok, in Duitsland bezocht door meer dan 200.000 kijkers.

Pathé vermoedt dat er ook in Nederland veel interesse is in de Turkse films. Voor de eerste week zijn er al meer dan 2.000 kaarten gereserveerd.

De Duits-Turkse distributeur MaXXimum, die verantwoordelijk is voor de Turkse producties, heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het distribueren van de films in Duitsland. Het bedrijf heeft Pathé zelf benaderd met de vraag om ook in Nederland een proef te houden. ''Er is bewust voor Amsterdam en Rotterdam gekozen, omdat die steden de grootste Turkse gemeenschappen van Nederland herbergen.''

In Nederland wonen bijna 300.000 Turken. ''We hebben nu twee weken een bericht over het initiatief op de website staan: het rumoer dat we alleen al daarmee teweeg hebben gebracht in de Turkse gemeenschap, is onwaarschijnlijk'', aldus de zegsvrouw. De bioscopen overwegen om op sommige avonden de grootste zaal voor de Turkse films te reserveren.

Momenteel draait in enkele Nederlandse bioscopen ook de Turkse film Vizontele Tuuba, het vervolg op de hitfilm Vizontele. Klik op de filmlink voor informatie waar de film deze week draait ('Waar draait deze film momenteel?').


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.