compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > Freeheld recensie
Recensie
**000
Waardering 2/5

Freeheld recensie

'Verhaal verdient betere film'

18-5-2016 Een cast bestaande uit Julianne Moore, Ellen Page en Steve Carell in een film met een belangrijk thema. Dat moet wel een goede film opleveren toch?

Delen op facebook
(c) September film

(c) September film

Freeheld vertelt het verhaal van Laurel Hester, gespeeld door Julianne Moore, een geharde agente die haar homoseksualiteit altijd verborgen heeft gehouden voor haar collega's. Ze wordt verliefd op Stacie, gespeeld door Ellen Page, en uiteindelijk gaan ze samenwonen en nemen ze een geregistreerd partnerschap. Maar dan slaat het noodlot toe: Laurel wordt ernstig ziek en zal uiteindelijk sterven. Normaal gesproken gaat een politiepensioen dan altijd naar de partner van een overleden agent maar in dit geval niet, puur omdat het hier om twee vrouwen gaat. Laurel en Stacie gaan de strijd aan met de overheid met de hulp van advocaat Steven Goldstein, gespeeld door Steve Carell.

Freeheld begint sterk: de ontmoeting van Laurel en Stacie is aandoenlijk. Met mooi acteerwerk van Moore en Page zien we hoe de vrouwen steeds verder verliefd op elkaar raken, hoe ze meer en meer op elkaar steunen, hoe hun relatie zich ontwikkeld.

Vanaf het moment dat Laurel ziek wordt gaat de kwaliteit van de film achteruit: de film maakt plaats voor een cliché rechtbankdrama met voorspelbare en flinterdunne personages. We zien de politieman die moeite heeft met homoseksualiteit, de flamboyante homoseksueel, de twijfelende overheidsfunctionaris: allen personages uit een receptenboekje. Het lijkt wel of de film Laurel en Stacie vergeet: ze zijn verworden tot achtergrondfiguren in hun eigen verhaal.

Dit doet het verhaal, en de realiteit waarop het gebaseerd is geen recht: Freeheld is voor twee derde niet veel meer dan een aardig TV-drama. Een acteerkanon als Julianne Moore houdt de film aardig overeind maar hier had meer ingezeten.

In 2007 kwam de gelijknamige documentaire uit over Laurel en Stacie: die film heb ik zelf niet gezien maar gezien de ontvangst van die film en de winst van een Oscar in 2007 lijkt me dat een betere keuze om te kijken. Dit verhaal verdient een betere film.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.