compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 38 22-9 t/m 28-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Recensie Sprakeloos
Filmrecensie
***00
Waardering 3/5

Recensie Sprakeloos

'Ontroerend'

In 2009 kwam het boek Sprakeloos van de Vlaamse auteur Tom Lanoye uit. In het boek beschrijft hij hoe zijn moeder langzaam aftakelt en sterft. Het boek is nu verfilmd.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De moeder in de film wordt gespeeld door Viviane de Muynck, die Josée neerzet als een diva. Iemand die al haar hele leven op het toneel staat en ook daarnaast niet er geen enkele moeite mee heeft om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De schrijver heet in de film Jan Meerman en wordt gespeeld door "Stany Cretz". Hij irriteert zich regelmatig aan het diva-gedrag van zijn moeder en heeft dan ook weinig contact met zijn familie. Dit verandert als Josée een beroerte krijgt en niet meer kan praten. De vrouw die zich zo graag laat horen kan dit niet meer. Jan ziet er vanaf dat moment op toe dat zijn moeder goed verzorgd wordt.

Recensie Sprakeloos

Recensie SprakeloosMaar dit is niet het hele leven: de helft van de film wordt namelijk besteed aan het leven van jonge Josée, dochter van een slager die aan mannelijke aandacht geen gebrek heeft. We zien hoe ze de vader van Jan ontmoet en hoe ze kinderen krijgen. Deze tweede verhaallijn maakt ons duidelijk hoe het komt dat Josée is wie ze is maar is in wezen minder intrigerend dan de verhaallijn in de huidige tijd.

In het heden zien we namelijk hoe Josée steeds minder zichzelf wordt. Een trotse vrouw die door verplegend personeel aan een bed wordt vastgeketend, een vrouw wier luier wordt verschoond door haar volwassen zoon. Het zijn deze scenes die de film de moeite waard maken, die ontroeren, die het hart raken.Sprakeloos wordt gedragen door Viviane de Muynck die alle ruimte krijgt om haar innerlijke Josée op ons los te laten. Ze kan steeds minder zeggen maar De Muyck weet hoe ze met steeds minder handelingen nog steeds genoeg weet over te brengen.

Sprakeloos is geen perfecte film maar het publiek zal zeker geraakt worden door deze boekverfilming.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.