compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 26-11 t/m 2-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Speelweek 22: nu in de bioscoop

Speelweek 22: nu in de bioscoop

De mooiste filmweken zijn toch de filmweken waarin je veel variatie hebt. Week 22 is zo'n week. Zeven zeer verschillende films die de moeite waard zijn. De film van de week is Citizenfour.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

In januari 2013 ontving de Amerikaanse documentairemaakster Laura Poitras gecodeerde e-mails van 'Citizenfour'. Deze bron beweerde informatie te hebben over grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse overheid. Vijf maanden na de eerste e-mails vloog Poitras samen met verslaggevers Glenn Greenwald en Ewen MacAskill naar Hong Kong om de bron, die uiteindelijk Edward Snowden bleek te zijn, te spreken. Alle gesprekken met Snowden werden gefilmd waardoor deze intrigerende documentaire gemaakt kon worden.

Deze documentaire werd door onze recensent de belangrijkste non-fictiefilm van het jaar genoemd. Meer lezen? Lees dan hier de volledige recensie.

Fans van Alex van Warmerdam opgelet, Schneider vs. Bax is uit. Huurmoordenaar Schneider (Tom Dewispelaere) is helemaal klaar voor het vieren van zijn verjaardag met zijn familie. Dan krijgt hij een telefoontje van een persistente opdrachtgever. Het betreft een makkelijke klus die in een uurtje of twee te klaren is. Met tegenzin vertrekt Schneider, nog niet wetende dat de schijnbaar simpele spoedopdracht wel eens complexer kan blijken.

BiosAgenda interviewde actrice Maria Kraakman over haar rol in deze film waar ze ook vertelde over de werkwijze van Van Warmerdam en haar interessante visie op acteren. Dat interview check je hier!

Ook mooi is Woman in Gold. Maria Altmann, gespeeld door Helen Mirren, heeft de Holocaust overleefd. Ze strijdt tegen de Oostenrijkse overheid om een schilderij van Gustav Klimt in bezit te krijgen wat door de nazi's van haar familie is afgepakt.

Deze film is gebaseerd op het leven van Maria Altmann, die in 2011 op 95-jarige leeftijd overleed.

Dan de rampenfilm San Andreas: Californië wordt getroffen door een alles-vernietigende aardbeving dankzij de tektonische breuklijn die door de hele staat loopt. De beving zelf vindt plaats aan de westkust van de VS maar door de hevigheid zijn de trillingen door het hele land te voelen. Ray (Dwayne Johnson) gaat samen met zijn vrouw (Carla Gugino) op zoek naar hun van hen vervreemde dochter. Maar zoals verwacht is de chaos in San Fransisco slechts het begin.

In Good Kill was Tom Egan (Ethan Hawke) lange tijd piloot voor de Amerikaanse luchtmacht maar werkt nu op de grond. Hij bestuurt drones vanuit een loods en voert aanvallen uit op vijandige doelwitten. Maar wanneer de redenen achter de aanvallen steeds vager worden, weet Tom niet meer of hij dit werk nog wel wil doen. Hij bevindt zich in een moreel mijnenveld en kan zijn acties niet langer voor zichzelf verantwoorden.

Met Good Kill snijdt regisseur Andrew Niccol een actueel maatschappelijk onderwerp aan. Hij deed dit eerder met zijn films Lord of War en Gattaca.

Ook mooi is de documentaire Naziha's Lente: een docu over de Marokkaans-Nederlandse Naziha die haar hele leven op zijn kop zet om ervoor te zorgen dat haar kinderen weer op het rechte pad komen. Net als ze denkt dat ze rust in haar gezin terugkeert, komt er weer een tegenslag op haar pad.

Naziha's Lente won de Publieksprijs voor hoogst gewaardeerde film tijdens het IDFA in 2014.

We sluiten af met de Australische film Charlie's Country, geregisseerd door Rolf de Heer die oorspronkelijk uit Nederland komnt.

Charlie (David Gulpilil) woont in een kleine gemeenschap in Australië. Hij probeert rond te komen maar de steeds strengere regels van de overheid maken het hem erg moeilijk. Dan besluit Charlie om te vertrekken. Hij wil leven in de bush volgens de oude tradities en neemt afscheid. Maar ook het afgezonderde leven is niet wat Charlie ervan verwachtte.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.