compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 46 14-11 t/m 20-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheReview - The Help
Filmrecensie

TheReview - The Help

27-12-2011 In de Verenigde Staten stond de film al een paar weken op nummer: The Help. Ook het boek waarop de film gebaseerd is, in Nederland bekend als Een Keukenmeidenroman, is een bestseller. In Nederland kan men nu de film ook eindelijk gaan zien.

Delen op facebook
Still uit de film

Still uit de film

Laten we maar met de deur in huis vallen: The Help is een zeer goede, doch zeer degelijke film. Het is daarom erg jammer dat Nederland zo lang moeten wachten op deze film.

De film speelt zich af begin jaren '60 in Jackson, Mississippi. Eugenia "Skeeter" Phelan (Emma Stone) keert na haar studie terug naar dit dorp en wil aan het werk als journalist. Al snel krijgt ze het idee om de zwarte huishoudhulp van haar vriendinnen te interviewen voor een boek. De eerste die ze wil interviewen, Aibileen Clark (Viola Davis), is in het begin zeer terughoudend. Hoewel de slavernij is afgeschaft zijn er nog duidelijke scheidslijnen tussen blank en zwart.
Uiteindelijk komt Aibileen toch over de brug en ze krijgt ook haar vriendin Minny (Octavia Spencer) over om haar verhalen te delen met Skeeter.Wat deze film goed maakt is dat het laat zien hoe vernederend racisme kan zijn. The Help is natuurlijk niet de eerste film die het Mississippi van de jaren '60 van zijn duistere kant laat zien. The Help doet doet dit echter zonder brandende kruizen of lynchpartijen. Het racisme in de film is meer een vanzelfsprekendheid waar nauwelijks tegen te vechten valt. De gebeurtenissen in de film zorgen er ook niet voor dat de gehele blanke bevolking inziet dat de rassenscheiding moet worden afgeschaft maar zorgt wel voor eerste stappen richting wederzijdse acceptatie. Het verhaal is als ware een voetnoot in de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging.

Hoewel Emma Stone zeker geen onverdienstelijke prestatie neerzet wordt de show gestolen door Viola Davis en Octavia Spencer die zowel komisch als dramatisch erg sterk spelen. Het zal me dan ook niet verbazen als een van de drie hier een Oscar nominatie aan over houdt (ik gok Viola Davis).

The Help is een goede film ervaring: sterke performances met een sterk verhaal.

Quirijn Foeken

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.