compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 43 22-10 t/m 28-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Cher

Cher

Cher: films, nieuws

 

Biografie van Cher

Cher in Burlesque
Cher in Burlesque
Cherilyn LaPiere Sarkisian werd op 20 mei 1946 in El Centro, Californie, geboren. Hier bracht ze haar eerste levensjaren door bij haar strenge stiefvader Gilbert La Piere, wiens achternaam ze overnam. Haar echte ouders zijn actrice Georgia Holt en John Sarkisian.

Cherilyn, die als kind al Cher genoemd werd, was niet gelukkig met haar situatie. Op zestienjarige leeftijd stopte ze met school en reisde naar Los Angeles, waar ze zich met kleine baantjes in leven hield.

Ze kreeg onder andere een baan als kelnerin in een bar aan de Hollywood Boulevard. Kort daarop leerde ze Salvatore 'Sonny' Bono kennen. De twee raakten bevriend met elkaar en Cher begeleidde Sonny naar de Gold Star Studios, waar ze voor een zieke achtergrondzangeres mocht invallen.

Producent Phil Spector herkende haar talent meteen en hoewel ze geen opleiding tot zangeres genoten had, werd Cher meteen als achtergrondzangeres aangenomen. Ze was erbij tijdens alle Concerten en Studio-opnames en zong mee met nummers als 'Be My Baby' en 'You've Lost That Loving Feeling'.

Daarnaast probeere Cherilyn samen met Sonny aan het begin van de jaren '60 een carrière als duo 'Caesar and Cleo' op te zetten. Het succes bleef uit en Cher moest in louche bars optreden om überhaupt geld te verdienen.

In 1964 probeerden beide zangers het nog een keer. Na een paar kleine optredens onder de naam 'Sonny & Cher', kwam in 1965 de grote doorbraak met de hit 'I Got You Babe'. Met nummers als 'The Beat Goes On' en 'Bang Bang' werden Sonny en Cher dè Hippie-Idolen van de 60-er jaren.

Vanaf 1967 werd het echter weer wat stiller rondom het duo en bewees de zelfgemaakte film "Chastity" een bodemloze geldput te zijn. In 1971 probeerde het duo, dat inmiddels een dochtertje, Chastity, ter wereld had gebracht, een comeback te maken. Onder de titel "The Sonny & Cher Comedy Hour" startten ze een eigen TV-show en met de hit 'All I Ever Need is You' was er zelfs weer even succes.

Het programma was echter niet onomstreden en werd na enkele maanden van de buis gehaald. Dat kon het huwelijk van beide performers niet aan. Sonny en Cher gingen uit elkaar.

Cher was vanwege de grote tekorten die ze door de film opgelopen had gedwongen platen op te nemen. De Producenten waren er echter niet van te overtuigen dat zij ook zonder Sonny succes zou kunnen hebben. Cher verkocht haar huis en bleef bijna 11 jaren zonder platenconctract.

Midden jaren '70 trouwde Cherilyn met gitarist Greg Allman. Het huwelijk bleef kinderloos en werd na enkele maanden alweer afgebroken. In de jaren hierna kwam Cher steeds weer op negatieve wijze in het nieuws door haar vele affaires en opvallende kleren.

In 1980 trok Cher naar New York. Hier wilde ze theater gaan spelen. Bovendien presenteerde ze haar album 'Black Rose'. Met een beetje geluk kreeg ze in 1982 een rol in de Off-Broadway enscenering van 'Come back, Jimmy Dean'. Cher liet zich op het podium van haar beste kant zien en ontving veel goede kritieken.

Een jaar later speelde Cher in het Anti-Atoomwapen drama Silkwood dat haar een Oscar-Nominatie en een Golden Globe voor de beste bijrol opleverde. Voor haar bijdrage in de serie "Mask" werd Cher, die de moeder van een gehandicapte jongen speelde, bij het Filmfestival van Cannes tot Beste actrice van het jaar gekroond.

Cher had haar draai weer gevonden en speelde vanaf dat moment met de grote namen in de filmwereld. In 1986 kwam de horror-comedie "The Wiches of Eastwick" met Jack Nicholson en Michelle Pfeiffer uit. In 1989 ontving Cher de Oscar en Golden Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol.

Nu kwam het succes van alle kanten aanwaaien. Met de hit 'I Found Someone' kwam het sucesvolle album 'Heart of Stone' (1989) met de singles 'Just Like Jesse James' en 'If I Could Turn Back Time'. Voor het eerst sinds haar 'Sonny and Cher'-tijd werd ze weer in de internationale Top-10 opgenomen.

Na vele films en nummers volgde in 1998 met het album 'Believe', met daarop de gelijknamige zomerhit van het jaar. 'Believe' werd het best verkochte album van het jaar en bracht Cher ook op de podia van de muziekzender MTV. De single 'Strong Enough' overtrof nog eens alle verwachtingen en maakte Cher eindelijk tot popster. Voor haar 'HBO Concertspecial' en haar Wereldtournee werd Cher voor 11 Emmy's genomineerd.

Op 5 januari 1998 verongelukte Sonny Bono bij een ski-ongeluk in Californie.

Zijn ex-vrouw vierde nog steeds successen met Prêt-à-Porter, "The Weddingday" en Tea With Mussolini. In 2003 stond ze voor het laatst voor de camera's, met Stuck On You.

In het kader van de World Woman's Award reikte Michail Gorbatschow Cher in juni 2004 in Hamburg de World Arts Award uit. In dat jaar bracht Cher ook een greatest hits album, 'Gold', uit, met daarop haar hits als solo-artieste en als helft van het duo 'Sonny & Cher'.

Cher hield daarop een farewell tour, ze was inmiddels als 59, die ze in april 2005 afsloot in Hollywood.

In 2007 gaf Cher echter toe dat ze werkte aan een nieuw studio-album, dat nummer 26 moet worden. Er is nog geen datum bekend waarop het album uit moet komen. Wel zal Cher waarschijnlijk een nummer opnemen met rapper Timbaland, voor zijn nieuwe album 'Shock Value II', dat eind 2008 uit moet komen.

Daarnaast zijn er in januari 2008 geruchten dat Cher samen met Bette Midler het poidum van het Ceasars Palace in Las Vegas zal overnemen van Celine Dion.

Cher In het nieuws

Amanda Seyfried en Meryl Streep in 'Mamma Mia! Here We Go Again' (c) 2018.

Recensie Mamma Mia! Here We Go Again

Perfecte zomerfilm met een vleug melancholie

20-7-2018 'Mamma Mia! Here We Go Again' doet als vervolgfilm wat bijna alleen 'The Godfather: Part II' voor elkaar kreeg: de film is minstens even goed en misschien zelfs beter dan het eerste deel.

Laatste filmnieuws

Cher Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 20-5-1946
Cher was in de jaren '60 ongekend populair als de helft van het duo Sonny & Cher. Daarna was ze jarenlang uit beeld, maar in de jaren '90 vierde ze grote film- en muzieksuccessen.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

66 films in Arnhem deze week

66 films in Arnhem deze weekDe laatste filmvertoning in Arnhem is vanavond om 22:15 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl