compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 13-2 t/m 19-2
Film van de week!
MENU
Home > Films > Alias Kurban Saïd

Alias Kurban Saïd

***1/20
Waardering: 3.5/5
Voor alle leeftijden

Pitch

Documentaire over de mysterieuze schrijver, die onder het pseudoniem Kurban Saïd cultstatus verkreeg met de roman 'Ali en Nino'. Het boek werd in 1937 in Wenen gepubliceerd, maar pas tientallen jaren later echt opgemerkt. Tot de dag van vandaag rusten er verschillende claims op de naam, en daarmee op de identiteit en erfenis van Kurban Saïd.
Delen op facebook
Alias Kurban Saïd
Nederlandse première: 24-2-2005
Nederland, 2004, 70 min,

bijzonderheden

Engels, Duits, Italiaans en Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.
Kurban Saïd (1905 Baku - 1942 Italië) is een schuilnaam voor de geheimzinnige Turks-Arabische avonturier Essad Bey, een literaire Rudolf Valentino die leefde in Wenen en Berlijn tussen de twee wereldoorlogen. Hij gaf zich uit voor een Kaukasische krijgsheer, wat hem de bewondering opleverde van Goebbels en Mussolini. Maar achter het masker van Essad Bey hield zich in werkelijkheid de joodse schrijver Lev Nussimbaum schuil. Pas kortgeleden werd bekend dat hij de werkelijke schrijver is van het meesterwerk 'Ali en Nino'.
'Ali en Nino' hoort tot de grote meesterwerken van de wereldliteratuur. De liefdesgeschiedenis tussen Ali Shirvanshir, een jonge adellijke moslim, en Nino Kipriani, dochter van een christelijke zakenman, speelt in Azerbeidzjan ten tijde van de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog.
In deze exotische wereld is het de liefde tussen Ali en Nino die alle etnische grenzen overstijgt. Ver voor er sprake was van een multiculturele maatschappij schreef Kurban Saïd al over de versmelting van culturen en de daarbij behorende conflicten en worstelingen.
Daarnaast schetst 'Ali en Nino' een kleurrijk beeld van een verloren wereld en een exotische cultuur, die tot op de dag van vandaag fascinerend blijft. Bij de verschijning in 1937 veroorzaakte 'Ali en Nino' een literaire sensatie, maar sinds die tijd is het boek nooit meer in de originele, onverkorte versie verkrijgbaar geweest.

Aanloop

Jos de Putter regisseerde o.a. ook Het is een Schone Dag geweest (1993), Solo, de Wet van de Favela (1994), 10 Geboden - Noch zijn Ezel (2000) en Dans, Grozny Dans (2003).

Alias Kurban Saïd - Bioscopen, Tijden & Tickets

Alias Kurban Saïd in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.

Wil je Alias Kurban Saïd zien? Koop de film hier:


Niets gevonden voor Alias Kurban Saïd.


Documentaire over de mysterieuze schrijver, die onder het pseudoniem Kurban Saïd cultstatus verkreeg met de roman 'Ali en Nino'. Tot de dag van vandaag rusten er verschillende claims op deze naam...Meer films op DVD / BR

DVD algemeenBol.com pixel

Synopsis distributeur

Productiemaatschappij: Nederlandse Programma Stichting (NPS), Zeppers Film & TV

Huidige prijsvraag

Cast & Regisseur