compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 29 18-7 t/m 24-7
Film van de week!
MENU

De Fossa Sanctae Mariae

Pitch

In De Fossa Sanctae Mariae wordt ingegaan over Spaanse economische oorlogsvoering en welke sporen we hiervan nog in het huidige landschap van Venlo terugzien.
Delen op facebook
De Fossa Sanctae Mariae
Nederland, 2022, 44 min,

bijzonderheden

De Fossa Sanctae Mariae, beter bekend als de Fossa Eugeniana, is een Spaans kanaalplan uit de 17e eeuw. Het kanaal moest de Maas, Rijn en Schelde met elkaar verbinden om de handel van de Zevende Verenigde Nederlanden af te snoepen en de haven van Antwerpen (in Spaanse handen) te versterken, ten nadele van de Amsterdamse en Rotterdamse havens die in handen waren van de Hollanders. Spaanse economische oorlogsvoering.

De bouw van het ambitieuze project begon in 1626 met letterlijk duizenden arbeiders die met simpel werktuig in weer en wind het kanaal moesten uitgraven. Zes jaar later werd de bouw al gestaakt toen bleek dat de kosten veel te hoog werden en de Nederlanders onder leiding van Frederik Hendrik Venlo en omgeving veroverden.

Groot-Venlonaar Huub Duijf ging de afgelopen 2,5 jaar met de camera op zoek naar welke sporen we hiervan nog in het huidige landschap terugzien. Hij volgt de loop van het kanaal vanaf het begin in Rheinberg, via o.a. Kloster Kamp en Geldern tot aan Fort Hazenpoot (Hazenvoet/ Lingsfort) bij Arcen waar de aarden bastions en droge grachten van het dubbelfort nog goed te herkennen zijn.

Op de route langs het tracé en bij de schansen komt hij historici en deskundigen tegen die tekst en uitleg geven over de ontstaansgeschiedenis. Venlonaar Albert Kiefer maakte, na eerst grondig research te hebben gedaan, schitterende visualisaties en 3D animaties die ons een idee geven van hoe het er destijds uit heeft gezien. De poster van deze film is een visualisatie van Fort Hazepoot van de hand van Albert.

Het levert een voor Venlo belangrijk cultuurhistorisch document op, waaraan ook een lessenpakket voor het onderwijs is gekoppeld dat vanaf begin 2023 beschikbaar is via een speciale website.

Daarmee wordt een enigszins overwoekerde geschiedenis van de regio Venlo voor de huidige en toekomstige generaties weer zichtbaar.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De Fossa Sanctae Mariae - Bioscopen, Tijden & Tickets

De Fossa Sanctae Mariae in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.

Wil je De Fossa Sanctae Mariae zien? Koop of huur de film hier:De Fossa Sanctae Mariae is een Spaans kanaalplan uit de 17e eeuw om de handel van de Zevende Verenigde Nederlanden af te snoepen en de haven van Antwerpen (in Spaanse handen) te versterken.Meer films online, op DVD / BR


Disney+

Amazon Prime Video

Films en seriesFilms en series

Cast & Regisseur