compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
WEB | mobiel
Baantjer het Begin - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Second Coming recensie
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Second Coming recensie

'Zorgvuldig opgebouwde scenes met sterk spel'

8-4-2016 'I know you know', zegt Jax tegen haar man Mark. Wat dat is, weten ze allebei maar geen van beiden praat ooit in concrete zinnen. Hun communicatie lijkt te bestaan uit suggesties, verhullend taalgebruik en onuitgesproken woorden.

Delen op facebook
(c) Full Colour Entertainment

(c) Full Colour Entertainment

Jackie en Mark zijn de hoofdrolspelers in de film Second Coming. In het begin van de film komt Jackie erachter dat ze zwanger is. Ze heeft echter al maanden niet gevreeën met Mark en voorlopig vertelt ze hem niets. Er komt een druk op het huwelijk te staan waar ook hun zoon JJ last van begint te krijgen.

Second Coming is een film die zorgvuldig is opgebouwd uit lange scenes waarin de acteurs, aangevoerd door Idris Elba en een uitstekende Nadine Marshall, om hun gevoelens heen proberen te praten. Alleen de openingsscène is hier een prachtig voorbeeld van. Jax zit met een collega in een auto en langzaamaan wordt het voor de kijker duidelijk dat Jax informeert naar de abortus die haar collega heeft gehad. Nooit wordt het woord abortus gebruikt, laat staan dat ze überhaupt uitspreken waar ze het precies over hebben. Maar als kijker weet je het, voel je het.

Deze lange en mooie scenes worden versneden met huiselijke scenes waarbij het gezin eet, of op bezoek gaat bij de grootouders. Gewone dingen, die de situatie niet alleen realistischer maken, maar ook de spanning opvoeren.

Ondertussen heeft zoon JJ dondergoed in de gaten wat er aan de hand is maar ook hij laat nooit in concrete bewoordingen weten wat er met hem aan de hand is.

Door de opbouw verliest de film na een uur wel zijn spanning. De film neemt zijn tijd op op te bouwen door voortdurend een scenes achter elkaar te plakken zonder dat er iets wezenlijks veranderd in het narratief. Gelukkig weet de film het ritme de laatste twintig minuten iets op te voeren.

De titel Second Coming verwijst naar de terugkeer van Jezus Christus op aarde en de onverklaarbare zwangerschap van Jax verwijst hier ook naar. Verwacht echter geen film met een duidelijke christelijke boodschap of een film over goddelijke interventie. Het is vooral een film over een huwelijk dat onder druk staat, over datgene wat we niet uitspreken maar wel zouden moeten doen.

De gelaagdheid van de scenes en het sterke spel van Nadine Marshall en Idris Elba verdienen lof. Dit geldt ook voor de gedurfde keuzes die debuterend regisseur Debbie Tucker Green hier maakt. Second Coming vraagt wel wat van de kijker, maar daar krijg je wel veel voor terug.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.