compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 24-11 t/m 30-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Anne Wil Blankers

Anne Wil Blankers

Anne Wil Blankers: films, nieuws

 

Biografie van Anne Wil Blankers

De geboren Rotterdamse studeerde af aan de Toneelschool in Maastricht, waarna ze bij de Haagsche Comedie vele dragende rollen vertolkte. Als een van de dragende gezichten van het gezelschap speelde ze onder andere de titelrollen in 'Maria Stuart' van Schiller en 'Hedda Gabler' van Henrik Ibsen.

Voor haar titelrol in 'Elektra', bij het Publiekstheater, ontving Blankers in 1976 de Theo d'Or. In 1985 won ze de prijs voor de tweede maal, voor haar rol van de innerlijk verscheurde Christina van Zweden in 'De Troonafstand' van Ruth Wolff. Voor deze rol kreeg ze later in haar geboortestad ook 'het Gouden Hart van Rotterdam' toegekend.

Bij het Nationeel Toneel speelde Anne Wil Blankers Constance van der Welcke in 'Kleine Zielen' van Couperus. In 1993 speelde ze bij het Nationale Toneel de moederrol in 'Bobby Fischer is alive and lives in Pasadena' van Norén. Tevens schitterde zij in 1998 als vorstin in 'Wilhelmina: Je Maintaindrai' van Ton Vorstenbosch. Een jaar later speelde Anne-Wil in 'De Verlossing van Claus' in regie van Albert Lubbers.

Hoewel Blankers in in 2001 haar vertrek als actrice aankondigde, speelde ze in dit jaar bij het Nationale Toneel de titelrol in 'Het Huis van Bernarda Alba' en in 'Vogels'. In 2003 en 2004 was zij te zien in 'Glazen Speelgoed' bij Joop van de Ende Theaterproducties. In het seizoen 2004-2005 speelde ze bij het Nationaal Toneel in 'Trouw'. In het seizoen 2005-2006 schitterde Anne Wil Blankers als Fräulein Schneider in de succesvolle musical 'Cabaret'.

In 2008 nam Anne Wil de bijzondere rol van Moeder Courage op zich in het gelijknamige, wereldberoemde toneelstuk van Bertolt Brecht.

Anne Wil Blankers In het nieuws

Joram Lürsen en partner Anne-May de Lijser, Copyright 2015 ArjoFrank Fotografie

Joram Lürsen maakt cast nieuwe film bekend

18-3-2016 Joram Lürsen heeft zijn nieuwe film aangekondigd: Het Verlangen. De hoofdrol van de film, geschreven door Frank Ketelaar, wordt gespeeld door Chantal Janzen.

Laatste filmnieuws

Anne Wil Blankers Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 21-10-1940
De geboren Rotterdamse studeerde af aan de Toneelschool in Maastricht. In het seizoen 2005-2006 schitterde Anne-Wil Blankers als Fräulein Schneider in de succesvolle musical 'Cabaret'.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

75 films in Utrecht deze week

75 films in Utrecht deze week75 films zijn te zien in Utrecht deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl