compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 18 6-5 t/m 12-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Ian Holm

Ian Holm

Ian Holm: films

 

Biografie van Ian Holm

Ian Holm werd in 1931 geboren in een psychiatrische inrichting in Engeland, waar zijn vader werkte. Hij kwam op zijn zevende in de ban van theater door de uitvoering van Les Miserables met Charles Laughton in de hoofdrol. Hij werd lid van de Royal Shakespeare Company en speelde in 1956 voor het eerst op West End in het stuk 'Love Affair'. In 1967 maakte hij zijn debuut op Broadway in 'The Homecoming', waar hij ene Tony Award voor won.

in 1958 begon Holms filmcarrière met een kleine rol in de komedie "Girls at Sea". Eén van zijn eerste grote rollen was in "The Bofors Gun" in 1968, waarvoor hij een BAFTA ontving. Vervolgens speelde hij in verschillende Britse films en miniseries. In 1981 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol in Chariots of Fire. In de jaren negentig was Ian Holm actief in het theater en in de filmwereld. Hij ontving prijzen voor zijn rol in de toneelstukken 'Moonlight' en 'King Lear'.

In 2001 kreeg Holm de rol van hobbit Bilbo Baggins in "The Fellowship of the Ring" en speelde dezelfde rol nog een keer in 2003 in het laatste deel van de trilogie, The Return of the King. In 1998 werd hij door Koningin Elizabeth geridderd vanwege zijn verdiensten als acteur.

Trivia over Ian Holm

Ian Holm heeft vijf kinderen bij drie verschillende vrouwen. Nu is hij getrouwd met Sophie de Stempel.

Holm heeft drie keer de rol van Napoleon gespeeld in "Napoleon in Love" (1972), "Time Bandits" (1981) en "The Emperor's New Clothes" (2001).
Laatste filmnieuws

Ian Holm Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 12-9-1931
Ian Holm werd al op zijn zevende gegrepen door het theater. Hij begon zijn acteercarrière bij het Royal Shakespeare Company en werd vooral bekend door zijn rol van hobbit Bilbo Baggins in Lord of the Rings.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+