compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 38 23-9 t/m 29-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Tina Turner

Tina Turner

Tina Turner: films

 

Biografie van Tina Turner

Tina Turner in Tina
Tina Turner in Tina
Tina Turner (geboren als Anna Mae Bullock) is een Amerikaanse zangeres en actrice die in de jaren '60 bekendheid verwierf als duo met Ike Turner. In de jaren '80 maakte ze het als solo-artieste.

Na een jeugd in armoede ontmoette Anna Bullock op 18-jarige leeftijd de muzikant Ike Turner. Hij was in eerste instantie niet overtuigd voor haar talent, maar dit veranderde al snel. Hij veranderde haar naam in Tina en het duo begon de 'Ike and Tina Turner Revue'. Ike en Tina trouwden in 1962. Tina Turner kreeg twee zonen: Craig (1960, uit een relatie met Raymond Hill, de saxofonist van de band) en Ronald (1961, van Ike).

Het duo werd wereldberoemd en scoorde hits met nummers als 'A Fool in Love', 'River Deep, Mountain High' en de cover van Creedence Clearwater Revivals 'Proud Mary'.

Achter de schermen was het leven van Tina Turner echter minder mooi dan het leek. Ike Turner bleek steeds verder onder de invloed van zijn drugsverslaving te raken en hij stelde zich tegenover zijn band en zijn vrouw op als een hardhandige tiran.

Turner bracht in 1974 haar eerste solo-album uit, geproduceerd door Ike. Het werd geen succes en ook haar volgende album verkocht matig. Turner speelde in 1975 een rol in de rockopera Tommy van The Who.

In 1976 verliet Tina haar man en hield ze zich enkele maanden schuil. In 1978 werd de scheiding officieel gemaakt en bracht ze haar eerste solo-album na Ike uit: 'Rough'. Het album werd geen succes en ook haar uitstapje naar de discomuziek met het album 'Love Explosion' in 1979 leidde niet tot betere verkoopcijfers.

Begin jaren '80 was Tina Turner voornamelijk actief in Europa, waar haar populariteit veel minder was afgenomen dan in de VS. In 1984 bracht ze het album 'Private Dancer' uit. De comeback die ze hierdoor wist te maken wordt nog altijd gezien als een van de grootste uit de muziekgeschiedenis.

Vrijwel vanuit het niets was Turner weer een superster door hits als 'Let's Stay Together', 'What's Love Got to Do With It', 'Better Be Good To Me' en natuurlijk 'Private Dancer'. Het regende Grammy's en andere muziekprijzen. 'Private Dancer' is tot op de dag van vandaag een van de best verkochte albums aller tijden.

Tina Turner werkte nu ook samen met andere grote artiesten. In 1985 bracht ze het duet 'It's only Love' uit met Bryan Adams. Ook zong ze mee met artiesten als Michael Jackson, Stevie Wonder, Diana Ross en Dionne Warwick op het nummer 'We Are the World'. Samen met Mick Jagger zong ze de nummers 'State of Shock' en 'It's Only Rock 'N Roll' tijdens het beroemde Live Aid concert.

Turner speelde naast Mel Gibson in de film Mad Max Beyond Thunderdome en scoorde hits met de soundtracks 'We Don't Need Another Hero' en 'One of the Living'.

In 1986 verhuisde Tina Turner naar Europa om samen te gaan leven met de 16 jaar jongere muziekproducent Erwin Bach. In dat jaar bracht ze ook haar zesde solo-album, 'Break Every Rule', uit. Mede dankzij de hit 'Typical Male' en de bijbehorende wereldtournee werd ook dit album een bestseller.

In 1989 bracht Turner het album 'Foreign Affair' uit met daarop de hits 'Steamy Windows', 'The Best', 'Look Me In The Heart' en 'I Don't Wanna Lose You'. Er volgde opnieuw een grote tournee, die duurde tot de zomer van 1990.

Het nummer 'The Best', dat wij beter kennen als 'Simply the Best', werd ondertussen megapopulair in de sportwereld. Atleten als Chris Eubank (bokser), Ayrton Senna (Formule 1 coureur) en Martina Navratilova (tennisster) gebruikten het als hun lijflied. Ook werd het nummer gebruikt om reclame te maken voor de Australische rugbycompetitie, die daardoor veel aan populariteit won. Daarnaast is het lied te horen in vele films en commercials.

In 1991 bracht Tina Turner haar best-of album 'Simply the Best' uit. Haar autobiografische boek 'I, Tina' werd verfilmd onder de tital What's Love Got to Do with It. Angela Bassett speelde de hoofdrol. De soundtrack 'I Don't Wanna Fight' zorgde opnieuw voor een grote hit voor Tina.

In 1995 nam Tina Turner de titelsong op voor de populaire Bond-film GoldenEye. Daarna bracht ze een nieuw album uit: 'Wildest Dreams', en ging ze opnieuw op tour. Na die tour nam ze in 1997 het nummer 'Cose Della Vita/Can't Stop Thinking Of You' op met Eros Ramazzotti.

Turners negende studioalbum, 'Twenty Four Seven', werd uitgebracht in november 1999. Er waren hits met de nummers 'Whatever You Need' en 'When the Heartache Is Over'. Tina maakte bekend dat de tournee die op dit album volgde haar laatste grote tour zou worden.

Sinds 2000 doet Tina Turner het rustiger aan, maar ze blijft actief in de muziekwereld. In 2003 nam ze samen met Phil Collins het nummer 'Great Spirits' op voor de Disneyfilm Brother Bear.

In 2004 bracht ze een nieuw best-of album uit. In oktober 2006 maakte producent Guy Chambers bekend dat hij bezig was aan het comeback album van Turner. In mei 2007 trad Tina Turner voor het eerst in lange tijd weer op tijdens het benefietconcert voor Cauldwell Children's Charity in Londen.

Op 12 december 2007 stierf Tina's ex-man Ike Turner. De zangeres liet in een reactie op zijn dood weten dat ze al 35 geen contact meer met hem had gehad en geen commentaar wilde geven op zijn overlijden.

Een week later werd bekend dat er in 2008 een musical zal verschijnen over het leven van Tina Turner. In deze musical wordt Ike nog eens neergezet als een brute tiran.
Laatste filmnieuws

Tina Turner Feiten

acteur, scenarioschrijver
Geboren 26-11-1939
Tina Turner (geboren als Anna Mae Bullock) is een Amerikaanse zangeres en actrice die in de jaren '60 bekendheid verwierf als duo met Ike Turner. In de jaren '80 maakte ze het als solo-artieste.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

78 films in Eindhoven deze week

78 films in Eindhoven deze week78 films zijn te zien in Eindhoven deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl