compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 12-12 t/m 18-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Hans Teeuwen

Hans Teeuwen

Hans Teeuwen: films, nieuws

 

Biografie van Hans Teeuwen

Hans Teeuwen in New Kids Turbo
Hans Teeuwen in New Kids Turbo
Hans Teeuwen komt uit het dorpje Budel, Brabant, op de grens van Limburg en Belgie. Teeuwen volgde de opleiding drama aan de hogeschool Eindhoven, een opleiding die hij in 1991 met goed gevolg afsloot.

Tijdens zijn studententijd speelde hij kleine rolletjes in 'Hoge Bomen Wind' van Eva Balk, in 'Winnie The Pooh' van het jeugdtheater Aramatis en een klein rolletje in het VARA tv-spel 'Hartslag'. Voor zijn ontwikkeling had hij echter het meest aan zijn improvisatie-voorstellingen.

Teeuwen sloot zich aan bij de stand up comedian-groep Comedy Train. Tijdens een eindexamenproject ontmoette hij Roland Smeenk, die als straatmuzikant actief was en korte tijd aan het conservatorium studeerde.

Teeuwen en Smeenk besloten samen een cabaretduo te vormen en niet zonder succes: ze wonnen met hun show 'Heist' het Camarettenfestival. Van dit korte programma werd een avondvullend programma gemaakt en de twee maakten zich op voor een landelijke toernee. Voordat de try-outs voor 'Heist' afgerond waren, kwam Roland Smeenk echter op 35-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven.

Teeuwen's eerste solo-theatherprogramma was 'Hard & Zielig'. In deze theatershow presenteerde Teeuwen zich aan de hand van vele korte stukjes cabaret met verschillende typetjes. De show kende geen verhaallijn, maar eenzaamheid was de rode draad die door het hele programma liep. Al sinds zijn eerste voorstelling werd Teeuwens humor gekenmerkt door de onverwachte wending en het overmatige gebruik van schuttingtaal, om een eigen stijl te creëren.

'Met Een Breierdeck' was de titel van de tweede theatershow van Hans Teeuwen, die hem de status van 'grootste cabarettalent van de jaren negentig' opleverde. Teeuwen werd vaak geprezen door oudere collega's, zoals Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Jan Wolkers en zijn populariteit groeide gestaag.

Aan het einde van de tour van 'Met Een Breierdeck' werd het Teeuwen echter allemaal teveel. Hij liep tijdens zijn show in Zwolle van het podium af en stortte plotseling in, waarna hij in een persoonlijke en artistieke crisis belandde.

In het begin van het nieuwe theaterseizoen van '97 had Hans te weinig materiaal voor een nieuw programma, dat om die reden werd uitgesteld. Terwijl de cabaretier zich terugtrok om een nieuwe show voor te bereiden gonsde het van de geruchten over vermeend heroïnegebruik, zijn opname in een psychiatrische inrichting en zelfs zijn overlijden.

Gedurende deze periode schreef Hans Teeuwen het tachtig minuten durende theaterprogramma 'Trui', waarin hij weer helemaal de oude bleek te zijn. Opnieuw bracht hij in een hoog tempo krankzinnige verhalen, absurdistische liedjes en nietszeggende analyses. 'Trui' was rustiger dan 'Met Een Breierdeck' en moest het veel minder hebben van seks, geweld en grove grappen.

Op 27 februari 2001 kreeg Hans Teeuwen naar aanleiding van het album van de voorstelling 'Trui' een Edison in de categorie Kleinkunst. Met het programma 'Dat Dan Weer Wel' trok hij vervolgens van september 2001 tot juni 2002 door het hele land.

In deze periode ontmoette Teeuwen in comedyclub Toomler jazzmuzikant Bas van Lier. Deze ontmoeting resulteerde in het album 'One For My Baby', een cd vol liedjes van Frank Sinatra, uitgevoerd door Trio Bas van Lier 'featuring' Hans Teeuwen. Ook werkte de cabaretier mee aan het album 'Boogie Don't Stop' van The Handsome Harry Compagnie. De voorstelling 'Dat Dan Weer Wel' verscheen in juni 2002 op dubbel-cd.

Hierna volgde de voorstelling 'Industry Of Love', die werd omschreven als "een voorstelling die poogt de mythe van de wilskracht aan de kaak te stellen, zonder daarbij bepaalde tendensen uit het oog te verliezen". De show liep van september 2002 tot en met april 2003 en werd uitgebracht op dvd.

Op dinsdagmorgen 2 november 2004 werd film- en theatermaker Theo van Gogh vermoord. Samen met zijn vermoeidheid door de vele voorstellingen was dit voor Hans Teeuwen de reden om te besluiten niet meer in Nederland op te willen treden.

Wel wilde Teeuwen zich gaan toeleggen op het regisseren van films. In 2005 presenteerde hij "De lolamoviola Masterclass", met onder meer Peer Mascini en "Pierre Bokma", waarin de acteurswereld op de hak wordt genomen.

In 2006 keerde Hans Teeuwen toch weer terug in de Nederlandse theaters. Deze keer betrof het echter geen cabaretshow, maar een klein theaterconcert, genaamd 'Hans Teeuwen Zingt Liedjes Die Door Anderen al Veel Eerder, Veel Vaker En Veel Beter Zijn Gezongen'.

Op donderdag 30 augustus 2007 was Hans Teeuwen te gast bij het televisieprogramma 'Bimbo's en boerka's'. Hij sprak daar met De Meiden van Halal over het lied dat hij had gezongen tijdens de onthulling van een monument voor Theo van Gogh, waarin hij hen zou hebben beledigd. Vanwege de fabuleuze manier waarop Teeuwen zich in dit interview verweerde werd die uitzending in januari 2008 uitgeroepen tot tv-moment van het jaar 2007.

In januari 2008 komt er voor de succesvolle cabaretier een droom uit: hij staat twee weken lang in het Soho Theatre in Londen met een cabaretshow. De voorstelling werd laaiend enthousiast ontvangen door de Britse pers.

Eind 2010 maakt Teeuwen bekend dat hij weer terugkeert als cabaretier.

Hans Teeuwen In het nieuws

Hans Teeuwen in nieuwe film

Cabaretier Hans Teeuwen speelt de hoofdrol in Gewoon Hans

5-6-2009 Hans Teeuwen speelt de hoofdrol in de televisiefilm Gewoon Hans. De regie is handen van Diederik Ebbinge, bekend van De Vliegende Panters.

Laatste filmnieuws

Hans Teeuwen Feiten

Hans Teeuwen
acteur, regisseur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 3-3-1967
Hans Teeuwen is een Nederlands cabaretier, acteur en regisseur. Hij werd bekend toen hij in 1991 samen met Roland Smeenk het cabaretfestival Cameretten won met de show 'Heist'. Na een fataal ongeluk van Smeenk ging hij solo verder.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

78 films in Groningen deze week

78 films in Groningen deze week78 films zijn te zien in Groningen deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl