compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 41 10-10 t/m 16-10
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Liesbeth List

Liesbeth List

Liesbeth List: films

 
Biografie van Liesbeth List
Liesbeth List
© (c) izegemzomert.be
Zangeres Liesbeth List is bekend van haar vertolking van de rol van Edith Piaf en heeft daarnaast een indrukwekkende zangcarrière achter de rug.

Liesbeth List werd geboren in Indonesië als Elly Driessen. Samen met haar ouders werd ze op 1-jarige leeftijd door de Japanners gevangen gehouden en na de bevrijding pleegde Elly's moeder zelfmoord.

Samen met haar vader kwam het meisje naar Nederland, waar vader Driessen hertrouwde. Het klikte niet tussen Elly en haar nieuwe moeder en na een tijdje kwam ze terecht in het liefdevolle pleeggezin van de vuurtorenwachter van Vlieland. Hier veranderden haar voor- en achternaam en vanaf nu heette ze Liesbeth List.

Toen Liesbeth 18 was vertrok ze naar Amsterdam, waar ze een paar jaar later Ramses Shaffy tegen het lijf liep. Hij vroeg haar voor zijn nog te starten programma 'Shaffy Chantant'. Dit werd een groot succes.

Na dit succes en het winnen van de Europabeker voor Zangvoordracht in Knokke ging Liesbeth List zich volledig storten op haar zangcarrière. Vanaf haar platendebuut in 1966 ging het snel bergopwaarts met List. Platen en theaterprogramma's volgden elkaar snel op.

In de jaren negentig was Liesbeth niet meer echt productief. Ze had het idee dat haar beste tijd vooorbij was, tot ze Frank Boeijen tegenkwam... Na 12 jaar geen plaat gemaakt te hebben, kwam haar eerste cd uit met de titel 'List'. Frank Boeijen produceerde het album. Op de cd stonden nummers van hemzelf, Henk Hofstede, Maarten Peters en Stef Bos. List in een popjasje dus.

In 1999 benaderde Albert Verlinde Liesbeth om de rol te spelen van Edith Piaf in de musical 'Piaf'. List zei meteen ja tegen dit aanbod. Voor de rol werd ze al meteen na de première geroemd. Niet alleen als zangeres, maar ook als actrice. In 2002 ontving Liesbeth List de eerste John Kraaijkamp Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

In het seizoen 2001-2002 stond List in de theaters met het jubileumprogramma 'Van Shaffy tot Piaf', waarin ze terugblikte op haar 35-jarige carrière. Ook bracht zij een ode aan haar vijf helden: Frank Boeijen, Jacques Brel, Edith Piaf, Ramses Shaffy en Mikis Theodorakis.

In 2005 stond List met de show 'Dichterbij Liesbeth' in de theaters met Antonie Kamerling, Beau van Erven Doorens, Bastiaan Ragas en Albert Verlinde. Na de premiere van deze show op 3 oktober 2005 werd Liesbeth door de ambassadeur van Frankrijk benoemd tot 'Officier de la Légion d'Honneur'.

In het najaar van 2008 keerde Liesbeth List nog éénmaal terug als Edith Piaf in 'Piaf, De Musical'. Voor haar spel ontving ze in 2009 de John Kraaijkamp Musical Award.
Laatste filmnieuws
Huidige prijsvraag
Liesbeth List Feiten
acteur
Geboren 12-12-1941
De indrukwekkende carrière van Liesbeth List resulteerde in 2005 onder andere in haar benoeming tot Officier de la Légion d'Honneur van Frankrijk.
BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+
91 films in Hilversum deze week
91 films in Hilversum deze week91 films zijn te zien in Hilversum deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl