compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 11-7 t/m 17-7
Film van de week!
MENU

Orlando (1992)

***1/20
Waardering: 3.5/5
Mogelijk schadelijk tot 6 jaarGeweld

Pitch van Orlando (1992)

Tilda Swinton (Orlando)

Tilda Swinton (Orlando)

Delen op facebook
Orlando (1992)
Nederlandse première: 18-1-2024
Frankrijk, Italië, Nederland, Russische Federatie, Verenigd Koninkrijk, 1992, 93 min,

1584. Orlando wordt geboren als aristocraat aan het Engelse hof. Hij wordt erg langzaam oud en is in 1990 pas veertig. Ook ondergaat hij een geslachtsverandering: Orlando wordt plots vrouw, zomaar bij het wakker worden. Er ontstaat een rijk verhaal met talloze verwijzingen naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, waarin thema�s als biseksualiteit en androgynie een belangrijke rol spelen.

Bekijk bij:

meJane

Orlando (1992) trailer en bijzonderheden

Fascinerende film naar het gelijknamige boek van Virginia Woolf.
4K-restauratie in 2024 en opnieuw in roulatie gebracht.

Trailer van Orlando (1992)Bekijk de trailer en de beste filmstills van de film Orlando (1992)https://i1.ytimg.com/vi/aYxGmzIk1cs/hqdefault.jpg2024-01-03
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Eerste speelfilm voor regisseur Sally Potter.
Doorbraakfilm voor Tilda Swinton die daarvoor gespeeld had in Edward II (1991), Play Me Something (1989) en Friendship's Death (1987).

Jimmy Somerville is tot op dat moment bekend als zanger van Bronski Beat, The Communards en als solo-artiest.

Billy Zane was op dat moment bekend van Memphis Belle (1990), Back to the Future Part II (1989) en Dead Calm (1989).

Orlando (1992) - Bioscopen, Tijden & Tickets

Orlando (1992) in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.


Synopsis distributeur

Orlando is een gedurfde, onsentimentele herwerking van de klassieke roman van Virginia Woolf, waarin een onschuldige aristocraat door 400 jaar Engelse geschiedenis reist, eerst als man en daarna als vrouw.

Orlando, Sally Potters oogverblindende bewerking van Virginia Woolf's klassieke roman is het verhaal van de schijnbaar onsterfelijke Orlando (Tilda Swinton). Een epische zoektocht naar liefde en vrijheid die Orlando begint als man, om 400 jaar later te eindigen als vrouw. Orlando is na 30 jaar opnieuw in de bioscoop te zien en blijft een magische ervaring. 'Thirty years later, Potter's groundbreaking adaptation of 'Orlando' still feels wildly modern' (Document). Na het Koninklijke hof van Elisabeth I achter zich te hebben gelaten, voert de reis Orlando over de bevroren rivier Thames. Daar raakt hij geobsedeerd door een Russische prinses. Via een positie als ambassadeur in het Ottomaanse Rijk en liefde en verlies in de Victoriaanse tijd, eindigt zij - als moeder - in de twintigste eeuw. Voor zowel Sally Potter als Tilda Swinton was Orlando in 1992 de film die hen internationaal op de kaart zette. Eigenzinnig, uniek, ontroerend en grappig. Een historisch epos waarin tijd en gender vloeiend zijn. 4K-gerestaureerd, opnieuw in de bioscoop.

Productiemaatschappij: Adventure Pictures (presents), British Screen Productions (with the participation, Lenfilm Studio (co-production), Mikado Film (co-production), Rio (co-production), Sigma Film Productions (co-production)

Cast & Regisseur

Billy Zane

Shelmerdine
Quentin Crisp

Queen Elizabeth I
Jimmy Somerville

Singer / Angel
Toby Jones

Second Valet
Sally Potter

Regisseur