compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 11-7 t/m 17-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Tilda Swinton

Tilda Swinton

Tilda Swinton: films, nieuws

 

Biografie van Tilda Swinton

Tilda Swinton in Orlando (1992)
Tilda Swinton in Orlando (1992)
Tilda Swinton werd in 1960 in Londen geboren. Ze studeerde in 1983 af in sociale en politieke wetenschappen. Tegelijk werkte ze voor het Traverse Theatre en de Royal Shakespeare Company. Midden jaren tachtig begon ze aan haar filmcarrière. Ze werkte en woonde negen jaar samen met de homoseksuele experimentele regisseur Derek Jarman. Uit hun samenwerking ontstonden succesvolle producties, waaronder Caravaggio (1986), The Last of England (1988), The Garden (1990), Edward II (1991) en Wittgenstein (1993). Ze won de Volpi Cup voor beste actrice voor haar rol in Edward II.

Na haar samenwerking met Derek Jarman bleef Tilda Swinton extraordinaire rollen spelen. in 1992 speelde ze een man die zich om laat bouwen tot vrouw in "Orlando", de verfilming van een roman van Virginia Woolf. Voor haar rol in The Deep End (2001) werd ze genomineerd voor een Golden Globe. Vervolgens speelde ze een aantal bijrollen in o.a. The Beach(2000), Vanilla Sky (2001) en Young Adam (2003).

In 2005 verscheen Swinton als de sinistere, verleidende White Witch Jadis in "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe". Voor haar optreden in Michael Clayton in 2007 verwierf ze ook een Golden Globe nominatie, en ze won er o.a. een BAFTA Award voor.

Trivia over Tilda Swinton

Tilda Swinton was in 2003 de muze van mode ontwerpers Viktor en Rolf, die een complete collectie op haar inspireerden.

Ze komt uit een van de oudste Schotse families.

Ze is al van verschillende filmfestivals jurylid geweest, waaronder het filmfestival in Cannes in 2004 en dat in Berlijn in 1988.

Tilda Swinton In het nieuws

Recensie Okja

'Mix van satire, kinderfilm en actie'

29-6-2017 BiosAgenda.nl recenseert normaal gesproken geen Netflix-films, maar eens moet de eerste keer zijn. Wat is dan een betere film om mee te beginnen dan Okja?

A Bigger Splash recensie

'Ondanks sterke cast geen goede film'

6-4-2016 A Bigger Splash had zijn premiere op het filmfestival van Venetië en is nu ook eindelijk in Nederland in de bioscoop te zien. De film heeft een sterke cast maar weet uiteindelijk niet te bekoren.

(c) Universal

Hail, Caesar! recensie

'Vermakelijke meta-komedie'

17-2-2016 De gebroeders Coen dansen als Gene Kelly heen en weer over de lijn tussen parodie op en ode aan het Hollywood van net na de Tweede Wereldoorlog en brengen daarbij flarden uit klassieke genres samen tot een uiterst vermakelijke meta-komedie over cinema, geloof en het communisme.

Venetië blog 4: Danish Girl & Bigger Splash

Array

7-9-2015 Het filmfestival in Venetië is inmiddels een week bezig en de grootste filmpremières zijn inmiddels voorbij. In dit blog bespreek ik er twee: The Danish Girl en A Bigger Splash.

Tatum, Swinton en Fiennes in nieuwe Coen-film

Array

25-6-2014 Channing Tatum, Tilda Swinton en Ralph Fiennes gaan een rol spelen in Hail Caesar, de nieuwe film van de Coen-broers. De film speelt zich af in het Hollywood van de jaren '50.

<  123  >
Laatste filmnieuws

Tilda Swinton Feiten

Tilda Swinton in The Eternal Daughter
acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 5-11-1960
Tilda Swinton begon haar filmcarrière in samenwerking met Derek Jarman, waaruit een aantal zeer geprezen films voortkwamen. In 1992 werd haar rol in Orlando zeer positief bekritiseerd en voor haar rol in Michael Clayton won ze verschillende prijzen.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

69 films in Arnhem deze week

69 films in Arnhem deze weekDe laatste filmvertoning in Arnhem is vanavond om 21:50 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl