compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 49 5-12 t/m 11-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Venetië blog 4: Danish Girl & Bigger Splash

Venetië blog 4: Danish Girl & Bigger Splash

7-9-2015 Het filmfestival in Venetië is inmiddels een week bezig en de grootste filmpremières zijn inmiddels voorbij. In dit blog bespreek ik er twee: The Danish Girl en A Bigger Splash.

Delen op facebook
Venetië blog 4: Danish Girl & Bigger Splash

Venetië blog 4: Danish Girl & Bigger Splash

The Danish Girl kreeg in februari meteen aandacht door een filmstill te publiceren waarin we Eddie Redmayne zagen als vrouw. Met die still was de interesse meteen gewekt. Aangekomen op het filmfestival viel meteen op dat er flink voor de film werd geadverteerd dus ik moest de film zeker zien.

Eddie Redmayne speelt de rol van Lili Elbe, een van de eerste transgender vrouwen ter wereld die een geslachtsoperatie heeft ondergaan. Ze werd geboren als Einar Wegener, een kunstenaar getrouwd met Gerda, die ook schildert. Gerda (gespeeld door Alicia Vikander) heeft een model nodig voor haar schilderij en vraagt haar man in te vallen. Hij moet daarvoor een panty aan en vanaf dat moment valt het kwartje voor Einar. Hij creëert, geholpen door Gerda, het alter-ego Lili Elbe. Al snel blijkt echter dat Lili degene is die hij altijd al heeft willen zijn. Gerda krijgt op haar beurt inspiratie en maakt alleen nog maar schilderijen van Lili. Tegelijkertijd realiseert Gerda dat hun huwelijk nooit meer hetzelfde kan zijn.

The Danish Girl is een secuur gemaakte film, en de prestaties van Redmayne en Vikander zijn subliem. Momenteel is de emancipatie van transgenders een actueel onderwerp. De film komt daarmee precies op tijd en gaat heel sterk met het onderwerp om.

Matthias Schoenaerts zien we hier als kunsthandelaar Hans Axgil, tevens jeugdvriend van Einar. Hij is op de hoogte van Lili en tussen hem, Gerda en Lili ontstaat een complexe, mooie relatie.

Schoenaerts is ook te zien in A Bigger Splash, een film die ook in Nederland uit zal komen, ook al is nog niet precies bekend wanneer. Hj speelt Paul, de vriend van de beroemde zangeres Marianne Lane (Tilda Swinton). De twee zijn op vakantie op een eiland terwijl Marianne herstelt van een operatie aan haar stembanden en niet kan praten. Dan komt Marianne's ex-producer en ex-geliefde Harry naar het eiland. Hij heeft zijn jonge dochter Penelope meegenomen. Een dochter die hij pas een jaar kent. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De romance tussen Marianne en Harry lijkt alles behalve voorbij en de jonge Penelope heeft wel interesse in Paul. Alle relaties komen hier mee onder spanning te staan.

Helaas is A Bigger Splash uiteindelijk niet erg geslaagd. Aan de performances ligt het niet. Vooral Ralph Fiennes als de manische Harry is sterk en ook Swinton weet zelfs zonder tekst een sterke rol neer te zetten. Daar blijft het echter bij. De set-up van de film is goed maar wordt slecht afgemaakt. We leren maar weinig over Marianne en het einde van de film komt behoorlijk uit de lucht vallen.

Rond de releases van A Danish Girl en A Bigger Splash plaats ik uitgebreide recensies van deze films.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.