compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 14 2-4 t/m 8-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Venetië blog 2: Boston o Boston

Venetië blog 2: Boston o Boston

Na het zien van de films Spotlight en Black Mass zou je kunnen concluderen dat Boston een stad is waar de Ierse maffia vrij spel heeft en waar pedofiele priesters worden beschermd door de katholieke kerk.

Delen op facebook
Joel Edgerton, Dakota Johnson, Johnny Depp en en regisseur Scott Cooper tijdens de persconferentie.

Joel Edgerton, Dakota Johnson, Johnny Depp en en regisseur Scott Cooper tijdens de persconferentie.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Wie rondloopt op het filmfestival van Venetie voelt dat er veel buzz is rond de film Spotlight. Je hoort de titel vallen in allerlei gesprekken. En terecht, want Spotlight is een zeer degelijke, klassieke journalisten-film in de lijn van "All The Presidents Men". De film gaat over een team onderzoeksjournalisten van The Boston Globe die onderzoek doen naar seksueel misbruik door priesters. Het team, Spotlight genaamd, ontdekt dat er vele priesters bij dit schandaal zijn betrokken en dat dit allemaal onder het tapijt is geveegd door de kardinaal.

De film is bijna een documentaire-achtig verslag van hoe de journalisten te werk gaan door te praten met slachtoffers, het napluizen van archieven en het niet loslaten van het onderwerp. De film heeft de goede keuze gemaakt door geen monsterachtige priesters op te voeren. Hun misdaad is de badguy van de film. Daar zijn geen scenes waar het misbruik te zien is voor nodig.

De film laat ook zien hoe belangrijk onderzoeksjournalistiek is. Het Spotlight team werkt jarenlang aan hun onderzoek voordat ze met hun resultaten naar buiten komen. Regisseur Thomas McCarthy gaf tijdens de persconferentie van de film aan dat onderzoeksjournalistiek in gevaar is doordat er steeds meer kranten lezers verliezen en dus in financiele problemen komen. Mark Ruffalo deelde dit gevoel al gaf hij ook aan dat hij een meer optimistische kijk heeft. Volgens Ruffalo hebben de Amerikaanse mainstream media veel van hun geloofwaardigheid verloren tijdens de oorlog in Irak. In de nieuwe digitale wereld hebben journalisten echter veel meer vrijheid en staan we aan het begin van een nieuw model in de journalistiek.

Terug naar Boston voor Black Mass, een gangsterfilm met een hoofdrol van Johnny Depp. Depp speelt Jimmy 'Whitey' Bulger, een keiharde crimineel aan de leiding van de Winter Hill Gang. Hij wordt benaderd door John Connolly, een voormalige buurtgenoot die voor de FBI werkt. Connolly vraagt hem om een informant te worden zodat de FBI de Italiaanse maffia aan kan pakken. Bulger maakt hier handig gebruik van en bouwt zo zijn eigen misdaadimperium op.

Johnny Depp is werkelijk angstaanjagend als Jimmy Bulger. Met ijskoude blauwe ogen (Depp droeg gekleurde lenzen voor de film) en met een enorme attitude is er geen ruimte voor romantiek in deze harde film. We zien geen grappige Joe Pesci-achtige figuren maar alleen keihard geweld en meedogenloosheid. Dit alles mede mogelijk gemaakt door de FBI in Boston.

Met Jimmy Bulger speelt Depp een van zijn betere rollen in de afgelopen jaren. We kennen Depp van zijn vrolijk uitgedoste personages als Jack Sparrow en Edward Scissorhands maar voor Bulger tapt hij uit een heel ander vaatje. Tijdens de persconferentie legde Depp uit hoe zo'n kwaadaardig personage werkt: 'niemand staat 's morgens op en kijkt in de spiegel en besluit dat hij kwaadaardig is. Ik benader de rol van Jimmy Bulger als een mens. In de context van zijn wereld is geweld onderdeel van de taal. De andere personen in deze wereld snappen ook dat geweld erbij hoort.'

De uitgebreide recensies van de films lees je in de week dat ze uitkomen in Nederland. Black Mass komt uit op 15 oktober. Voor Spotlight moeten we wachten tot 28 januari.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.