compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 04 26-1 t/m 1-2
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Bill Murray

Bill Murray

Bill Murray: films, nieuws

 

Biografie van Bill Murray

Bill Murray in The French Dispatch
Bill Murray in The French Dispatch
Bill Murray werd in 1950 in Illinois vlakbij Chicago geboren en groeide op in een Ierse katholieke familie. In zijn tienerjaren was hij de zanger van de band de Dutch Masters en speelde hij in het schooltheater.

In 1975 verhuisde Bill Murray naar New York en kreeg daar een rol in The National Lampoon Radio Hour. In hetzelfde jaar verscheen hij voor het eerst op televisie in Saturday Night Live with Howard Cosell met dierenoptredens en schreeuwende kleine kinderen. Hij had zijn eerste filmrol in 'Meatballs' in 1979, een Canadese komedie. Daarop volgden Where the Buffalo Roam en Tootsie. In 1984 speelde hij zijn eerste dramatische hoofdrol in de verfilming van de roman 'The Razor's Edge'. Dit was een grote flop. In hetzelfde jaar speelde hij in de komedie Ghostbusters, de grootste film in dat jaar.

Murray stopte vier jaar met acteren en studeerde filosofie en geschiedenis aan de Sorbonne in Parijs. In 1988 keerde hij terug met de hoofdrol in de kerstfilm Scrooged en in 1989 in Ghostbusters II. Daarop volgden de succesvolle films 'What About Bob?' (1991) en Groundhog Day (1993). Hij maakte een overgang naar meer dramatische rollen in 'Wild Things', Hamlet en Lost in Translation (2003). Voor laatstgenoemde film werd hij beloond met een Golden Globe en een BAFTA. Vanaf 2005 doet hij het wat rustiger aan op filmgebied.

Trivia over Bill Murray

Actrice en schrijfster Sofia Coppola heeft het script voor de hoofdrol van Bob Harris in Lost in Translation speciaal voor Bill Murray geschreven.

Murray heeft de gewoonte zijn rollen te herschrijven, niet altijd naar tevredenheid van de regisseurs.

Hij heeft geen agent, manager, advocaat of favoriete haar- en make-up verzorger. Hij reist zonder entourage.

Bill Murray In het nieuws

Ghostbusters

Ghostbusters recensie

'Vermakelijk rommelpotje'

13-7-2016 Ghostbusters uit 1984 mag gerust een klassieker genoemd worden. De film kreeg een vervolgfilm, een TV-serie, computerspellen en nog veel meer. In 2016 is er dan eindelijk een derde film.

Bill Murray toch in Ghostbusters

10-8-2015 Bill Murray heeft altijd gezegd dat hij niet in het derde Ghostbusters te zien zal zijn. Dit zorgde ervoor dat het lang duurde voordat de film gemaakt kon worden. Nu is bekend geworden dat de acteur toch in de nieuwe film te zien is.

Golden Globes 2015 winnaars

12-1-2015 De 72e editie van de Golden Globes heeft de uitslagen bekend gemaakt. Eerder werden de nominaties bekend gemaakt. Dit zijn de winnaars van de Golden Globes 2015.

Michael Keaton in Birdman

Golden Globes 2015 nominaties bekend

11-12-2014 Vandaag zijn de genomineerden bekend gemaakt van The Golden Globes. De film Birdman is maar liefst zeven keer genomineerd.

(L-R) JAEDEN LIEBERHER and MELISSA MCCARTHY star in ST. VINCENT, © 2014 The Weinstein Company. All rights reserved.

'Ooit trad ik op voor één bezoeker'

23-10-2014 Ze verscheen in 153 afleveringen van Gilmore Girls, maar haar grofgebekte performance in Bridesmaids zette Melissa McCarthy definitief op de kaart. BiosAgenda sprak in Toronto over haar nieuwe film St. Vincent.

<  1234  >
Laatste filmnieuws

Bill Murray Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 21-9-1950
Bill Murray begon zijn carrière met radio en televisie optredens. Zijn eerste film was Meatballs in 1979, daarop volgden komische rollen als in Ghostbusters en dramatische rollen als in Lost in Translation.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

61 films in Nijmegen deze week

61 films in Nijmegen deze weekDe laatste filmvertoning in Nijmegen is vanavond om 22:00 uur.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl