compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 30-5 t/m 5-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Onbevredigend slot'
Ex Machina Filmrecensie
***00
Waardering 3/5

'Onbevredigend slot'

Ex Machina is een stijlvolle sci-fi thriller met interessante invalshoeken. Maar ja, dat einde...

Delen op facebook
'Onbevredigend slot'

'Onbevredigend slot'

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Dit jaar opende het Imagine Film Festival met de film Ex Machina waar het publiek de film uitriep tot beste film. Nu is de film ook in de rest van het land te zien.

De film gaat over computerprogrammeur Caleb die wordt uitgekozen door de CEO van zijn bedrijf om zijn nieuwe robot te onderwerpen aan de Turingtest (inderdaad, vernoemd naar Alan Turing, onderwerp van de biopic The Imitation Game). De test moet kort gezegd bepalen of de robot een echt bewustzijn heeft.

Caleb wordt overgevlogen naar een hyperstijlvolle villa ergens ver in Alaska. Daar maakt hij kennis met de CEO, gespeeld door Oscar Isaac. Hij is echter niet het prototype nerd maar een nogal masculiene alcoholist die elke ochtend zijn kater verwerkt door tegen een boksbal te slaan. Een verfrissende twist op het cliché van de mad scientist. Ook leert hij Ava kennen, de robot waar het allemaal om draait.

Ava is een robot met een menselijk gezicht en vrouwelijke vormen: voor de rest zien we vooral draden, motoren en staal. En hier wordt het interessant: ondanks dat het hier duidelijk om een robot gaat is Ava toch ook sexy. Daarmee wordt niet alleen Ava getest maar ook Caleb en de kijker. De kijker moet erkennen dat Ava toch wel heel veel van een sexy vrouw wegheeft: ze is slim, bijdehand en lijkt ook aardig.

Dit is allemaal toe te schrijven aan het sterke spel van Alicia Vikander. Met haar frêle uitstraling en bedachtzame blikken weet ze moeiteloos een mens én een robot te spelen.

Helaas weet de film de winst niet te verzilveren met een bevredigend einde. In het eerste uur is het genieten geblazen van de stilering en de filosofische vragen die de film oproept. De filmmakers hebben echter besloten dat er in het laatste half uur ook nog wat actie moest komen. Dit is echter allemaal minder goed doordacht waardoor de opgebouwde spanning om zeep wordt geholpen.

Robots die slimmer zijn dan mensen: het blijft een leuk en interessant thema voor films. Ex Machina is zeker een goede toevoeging aan dit genre maar dat einde had echt niet gehoeven.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.