compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 11-7 t/m 17-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Slim en grappig'
Birdman Filmrecensie
*****
Waardering 5/5

'Slim en grappig'

Die drums, die drums! Ik zou zo een recensie kunnen schrijven die alleen maar gaat over het gebruik van drums in de score van het uitstekende Birdman van Alejandro González Iñárritu.

Delen op facebook
Keaton en Norton in Birdman (c) Warner Bros

Keaton en Norton in Birdman (c) Warner Bros

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De filmmuziek in Birdman bestaat bijna alleen maar uit drums, gespeeld op een soort freejazz achtige manier. In de filmmuziekwereld is Mickey Mousing, waarbij muziek precies samenvalt met de bewegingen van de acteurs altijd een no-go area geweest. In Birdman gebeurt het wel en werkt het heel erg goed. Een verfrissende filmscore in de tijden van Hans Zimmer en zijn vele imitators. Complimenten voor drummer Antonio Snchez die onterecht geen Oscarnominatie heeft gekregen omdat hij citeerde uit klassieke muziek.

Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson wiens gloriedagen allang voorbij zijn. In de jaren negentig speelde hij een superheld genaamd Birdman. Hij wil zichzelf opnieuw uitvinden door te acteren op Broadway in het stuk What We Talk About When We Talk About Love van Raymond Carver wat hij zelf heeft bewerkt. Zijn beste vriend (Zach Galifianakis) produceert het stuk en zijn vriendin speelt één van de hoofdrollen. Ook maken we kennis Riggans dochter, gespeeld door Emma Stone. Zij is een ex-verslaafde die nu werkt als assistent voor haar vader.

In het begin van de film raakt een van de acteurs gewond doordat er lamp op zijn hoofd valt. Hij wordt vervangen door Mike Shiner (Edward Norton). Zijn performance op het podium tilt de productie naar een veel hoger niveau maar zijn gedrag naast het podium zorgen voor steeds meer stress bij de acteurs en producenten.

Dit alles leidt tot een slimme en hele grappige film. De dialogen zijn scherp en zeer goed geschreven. Er zijn veel kleine verwijzingen die grappen maken over Hollywood, de filmindustrie en bekende acteurs. Een klein grapje over Goldie Hawn doet je hardop lachen. Als de producenten een nieuwe acteur zoeken noemen ze Michael Fassbender en Jeremy Renner als mogelijke opties. Beide acteurs kunnen niet omdat ze bezig zijn met het filmen van sequels van superhelden films. Zo zit de film vol met dit soort kleine spitsvondigheden.

De grootste ironie is natuurlijk dan Michael Keaton in de jaren '90 Batman speelde. Birdman wordt gezien als zijn grote comeback en hij is dan ook genomineerd voor een Oscar.

Maar we zijn er nog niet: de film is ook bijzonder omdat het zo gefilmd is dat het lijkt of de film uit een lange take bestaat. De camera draait om de acteurs, loopt ze achterna en draait vervolgens weer terug. Zeer slim gedaan.

Birdman krijgt alle vinkjes: geweldig camerawerk, goed spel (vooral van Keaton, Galifinakis en Norton) en bovenal zeer grappig.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.