compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Black Mass recensie
Recensie
****0
Waardering 4/5

Black Mass recensie

'Depp is terug'

14-10-2015 Er valt heel veel te vertellen over de carriere van Johnny Depp. Hij heeft een aantal onvergetelijke rollen op zijn naam staan maar wist te laatste jaren nauwelijks indruk te maken.

Delen op facebook
© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc.  All Rights Reserved.

© 2014 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

In Black Mass speelt Depp Jimmy 'Whitey' Bulger, een keiharde crimineel aan de leiding van de Winter Hill Gang. Hij wordt benaderd door John Connolly, een voormalige buurtgenoot die voor de FBI werkt. Connolly vraagt hem om een informant te worden zodat de FBI de Italiaanse maffia aan kan pakken. Bulger maakt hier handig gebruik van en bouwt zo zijn eigen misdaadimperium op.

Johnny Depp is werkelijk angstaanjagend als Jimmy Bulger. Met ijskoude blauwe ogen (Depp droeg gekleurde lenzen voor de film) en met een enorme attitude is er geen ruimte voor romantiek in deze harde film. We zien geen grappige Joe Pesci-achtige figuren maar alleen keihard geweld en meedogenloosheid. Dit alles mede mogelijk gemaakt door de FBI in Boston.

Met Jimmy Bulger speelt Depp een van zijn betere rollen in de afgelopen jaren. We kennen Depp van zijn vrolijk uitgedoste personages als Jack Sparrow en Edward Scissorhands maar voor Bulger tapt hij uit een heel ander vaatje. Tijdens de persconferentie op het filmfestival van Venetië legde Depp uit hoe zo'n kwaadaardig personage werkt: 'niemand staat 's morgens op en kijkt in de spiegel en besluit dat hij kwaadaardig is. Ik benader de rol van Jimmy Bulger als een mens. In de context van zijn wereld is geweld onderdeel van de taal. De andere personen in deze wereld snappen ook dat geweld erbij hoort.'

Naast het sterke spel van Depp zien we een eveneens indrukwekkende Joel Edgerton, die de rol van John Connolly op zich neemt. Connolly begint als een persoon met het hart op de goede plek, maar die door zijn inmenging met Jimmy steeds verder op een moreel dwaalspoor raakt. Black Mass is eigenlijk zijn verhaal, een verhaal dat zich over meerdere decennia afspeelt.

Black Mass is te vergelijken met maffiafilm Donnie Brasco, waarin Depp ook de hoofdrol speelde. Een maffiawereld in donkere grauwe kleuren, met weinig ruimte voor gevatte types of regale peetvaders. Black Mass is vooral angstaanjagend en dat werkt heel goed.

Een deel van deze recensie was eerder te lezen in ons dossier over het filmfestival van Venetië. Dat dossier is hier in te zien.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.