compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > End of the Tour recensie
The End of the Tour Recensie
***1/20
Waardering 3.5/5

End of the Tour recensie

'Intelligent'

11-11-2015 De Amerikaanse schrijver David Foster Wallace is in Nederland niet zo bekend maar in The End Of The Tour zien we dat dat mag veranderen. In deze recensie bespreken we waarom.

Delen op facebook
End of the Tour recensie

End of the Tour recensie

Begin dit jaar luisterde ik naar de podcast van comedian Marc Maron waar Jason Segel te gast was. Hij vertelde daar zeer enthousiast over zijn rol in The End of the Tour als David Foster Wallace, een voor mij onbekende schrijver. Segels enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat ik besloot het boek Although of Course You End Up Becoming Yourself te kopen, waarop deze film is gebaseerd.

Het boek was het resultaat van een interview met David Foster Wallace door David Lipsky, een journalist van Rolling Stone die vijf dagen met Wallace meereisde op zijn tournee om zijn boek Infinite Jest te promoten. Dat interview werd destijds nooit gepubliceerd. Jaren later, na de zelfverkozen dood van Wallace, besloot Lipsky het alsnog uit te geven in boekvorm.

Toen ik het boek las, was ik na twee bladzijden al zo onder de indruk dat ik het even moest wegleggen. Alleen al in die eerste pagina's weet David Foster Wallace zoveel intelligente dingen te zeggen over roem, het schrijverschap, creatieve proces en Alanis Morrisette dat ik het allemaal moest laten inwerken. En dat ging zo'n 400 pagina's door.

Ik was dan ook zeer benieuwd naar hoe ze dit hebben vertaald naar film: uiteindelijk is het niet meer dan een gesprek tussen twee mensen dat plaatsvindt in auto's en vliegtuigen. De film heeft het boek slim gecomprimeerd om meer de nadruk te leggen op de bijzondere band die er is ontstaan tussen Lipsky en Wallace. Ze bewonderen elkaar, ze zijn jaloers op elkaar en worden vrienden. Acteurs Jesse Eisenberg en Jason Segel spelen dit subliem. Een enkele blik van Eisenberg straalt jaloezie uit, of bewondering. Segel doet hetzelfde met ergernis en sympathie. De twee gaan een intellectuele strijd aan met bloedmooie teksten die rechtstreeks uit het boek komen. Als kijker hoef je niet meer te doen dan te zitten en deze wijsheden en spitsvondigheden over je heen te laten komen. Door de nadruk op de band tussen de twee gaat er wel veel moois verloren uit het boek: een kwestie van kill your darlings. Er blijft echter genoeg moois over voor een goede film.

De film en het boek hebben mij laten zien dat David Foster Wallace een zeer bijzonder persoon was wiens werk gelezen mag worden. Zijn bekendste werk, Infinite Jest, is echter nooit naar het Nederlands vertaald. Van mij mag dat alsnog gebeuren.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.