compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 4-3 t/m 10-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer: films, nieuws

 

Biografie van Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer is een acteur die op allerlei vlakken zich heeft bewezen. Zo was hij komiek, acteur in film en TV en columnist. Ook heeft hij een aantal muziekhits gehad.

De Gooyer werd in Utrecht geboren en getogen in een gereformeerd bakkersgezin. Hij had een twee-eiige zus Ankie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het bevrijdingsleger, waar hij werd opgeleid tot tolk. Hij schreef het boek 'Gereformeerd en andere verhalen' over zijn ervaringen daar.

Na de oorlog werd hij leerlingverslaggever bij de NCRV. Van hieruit ontwikkelde hij zich tot komiek en hoorspelacteur. In 1948 belandde hij bij het ABC cabaret van Wim Kan. Vanaf 1952 vormde hij het practical jokes tweetal 'Johnny en Rijk' met "Johnny Kraaykamp".

Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. Hij speelde vervolgens in onder andere Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd. Ook maakte hij reclamespotjes voor het Franse kaasmerk Paturain en verzekeringsmaatschappij Reaal. In 1964 had De Gooyer een hit met 'Brief uit La Courtine' en in 1967 scoorde hij samen met Johnny Kraaykamp een nummer één hit met 'De Bostella'.


Ten slotte was Rijk de Gooyer ook een columnist. Hij begon met Eelke de Jong en Peter van Straaten de column 'Beste Jongens' in de Haagsche Post.

Trivia over Rijk de Gooyer

De Gooyer won drie keer een Gouden Kalf. De eerste won hij in 1982 voor zijn gehele oeuvre. De tweede en de derde gooide hij uit het raam van de taxi omdat hij de uitreiking een armetierige vertoning vond.

De Gooyer is lange tijd een echte kroegtijger geweest. Hem werd in veel cafés de toegang geweigerd wegens wangedrag.

Rijk de Gooyer In het nieuws

Frans Weisz met zoon Geza Weisz op de rode loper van 'Het Leven is Vurrukkulluk' (c) Arjo Frank 2018

Ridderorde voor filmregisseur Frans Weisz

50-jarige carriére in dienst van Nederlandse film bekroond

26-6-2018 De Nederlandse filmregisseur Frans Weisz is maandag geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse film. De 79-jarige Weisz regisseerde tijdens zijn 50-jarige carrière onder meer Het Gangstermeisje, Leedvermaak en Het leven is vurrukkulluk.

Rijk de Gooyer overleden

2-11-2011 Zojuist is bekend geworden dat acteur Rijk de Gooyer is overleden. Rijk de Gooyer leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. De Gooyer is 85 jaar geworden.

Laatste filmnieuws

Rijk de Gooyer Feiten

acteur
Geboren 17-12-1925, overleden 2-11-2011
Rijk de Gooyer is van televisieverslaggever komiek en acteur geworden. Ook schreef hij columns en heeft hij een aantal muziekhits gehad.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+