compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 29 18-7 t/m 24-7
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini: films, nieuws

 
Biografie van Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini was een schrijver, dichter en filmmaker die vooral in de jaren '60 en '70 regelmatig voor opschudding zorgde. Zijn films schiepen verwarring en waren omstreden, niet het minst vanwege de veelvuldig voorkomende obsceniteiten.

Vanaf 1939 studeerde Pier Paolo Pasolini aan de universiteit van Bologna. In 1941 publiceerde hij zijn eerste gedichtenbundel Poesie a Casarsa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers krijgsgevangen genomen, maar wist hij te ontvluchten. Na de oorlog werd hij lid van de Communistische Partij van Italië. Een paar jaar later werd het lidmaatschap hem echter weer ontnomen nadat hij openlijk voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen.

Na zijn studies in Bologna kwam hij begin jaren vijftig definitief in Rome terecht, samen met zijn moeder. Ze woonden in een buitenwijk van de stad, wat inspiratie opleverde voor de novelle Ragazzi di vita (1955) en later de film Accattone (1961). Ragazzi di vita kreeg behalve lof ook kritiek vanwege het obscene karakter.

Pasolini werd bekend door de film Il Vangelo secondo Matteo (Het evangelie volgens Matteüs, 1964) die zelfs vanuit de Kerk werd geprezen. Zijn films schiepen verwarring en waren omstreden, niet het minst vanwege de veelvuldig voorkomende obsceniteiten.

Op 2 november 1975 werd Pasolini vermoord aangetroffen op een strand in Ostia (bij Rome). De zeventienjarige Giuseppe Pelosi werd veroordeeld voor de moord, maar over de omstandigheden van Pasolini's dood bestaat nog steeds discussie.
Trivia over Pier Paolo Pasolini
Tegen Pasolini werden diverse processen aangespannen wegens godslastering, homoseksuele activiteiten en begane obsceniteiten, maar nooit leidden die tot een veroordeling.
Pier Paolo Pasolini In het nieuws

Filmlegende Antonioni overleden

Binnen enkele uren na Ingmar Bergman verlaat een andere grootheid van de Europese cinema het toneel

31-7-2007 Een van de meest invloedrijke Italiaanse filmregisseurs, Michelangelo Antonioni, is gisteren overleden op 94 jarige leeftijd.

Laatste filmnieuws
Pier Paolo Pasolini Feiten
acteur, musicus, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 5-3-1922, overleden 2-11-1975
Pier Paolo Pasolini was een schrijver en filmmaker die in de jaren '60 en '70 regelmatig voor opschudding zorgde met maatschappijkritische films waar de nodige obsceniteiten in voor kwamen.
BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+
81 films in Den Haag deze week
81 films in Den Haag deze weekVandaag wordt er in Den Haag maar liefst 166 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl