compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 2-12 t/m 8-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman: films, nieuws

 

Biografie van Ingmar Bergman

Bergman was een van de meest invloedrijke filmmakers ter wereld. Veel regisseurs noemen hem als hun inspiratiebron. Hij zag het medium film als een volwaardige kunstvorm. Met name in zijn laatste films stimuleerde hij acteurs om zoveel mogelijk hun eigen draai aan dialogen te geven.

Hij maakte naam in de jaren 50-60 met The Seventh Seal, waarvoor hij de speciale juryprijs op het filmfestival in Cannes won en Jungfrukällan en Såsom i en spegel, waarvoor hij Oscars ontving voor beste buitenlandse film. Ook in 1982 won hij deze prijs voor Fanny Och Alexander. Dit was tevens de laatste film die Bergman zou regisseren.

In 1997 werd de 'Palm der Palmen', de oeuvreprijs van het filmfestival in Cannes toegekend aan de Zweedse filmmaker.

Bergman schreef vaak zelf de scripts voor zijn films. Naast zijn werk als filmmaker was hij ook actief op het gebied van televisieseries en in het theater.

Bergman woonde kort in München, maar leefde het grootste gedeelte van zijn leven op het Zweedse eiland Fårö. Hier overleed hij op maandagochtend 30 juli op 89-jarige leeftijd.

Ingmar Bergman In het nieuws

Ola Rapace, Pernilla August en Noomi Rapace.

In gesprek met Pernilla August

Beyond, de dingen die we meedragen...

19-1-2012 Vanaf 19 januari draait de Zweedse film Beyond in de bioscopen. Constant Hoogenbosch sprak met haar over de film, Ingmar Bergman en Noomi Rapace.

Filmlegende Antonioni overleden

Binnen enkele uren na Ingmar Bergman verlaat een andere grootheid van de Europese cinema het toneel

31-7-2007 Een van de meest invloedrijke Italiaanse filmregisseurs, Michelangelo Antonioni, is gisteren overleden op 94 jarige leeftijd.

Ingmar Bergman overleden

Zweedse filmmaker werd 89 jaar oud

30-7-2007 In zijn huis op het Zweedse eiland Fårö is maandag de Zweedse cineast Ingmar Bergman overleden, zo liet zijn dochter Evan weten via een Zweeds persbureau.

Laatste filmnieuws

Ingmar Bergman Feiten

acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 14-7-1918, overleden 30-7-2007
Ingmar Bergman was een Zweedse filmmaker, die naam maakte met films als The Seventh Seal, waarin hij de kunst in films voorop zette. In 1997 won hij de oeuvreprijs De Palm der Palmen op het filmfestival in Cannes.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

63 films in Rotterdam deze week

63 films in Rotterdam deze weekVandaag wordt er in Rotterdam maar liefst 105 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl