compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Films > Fanny & Alexander

Fanny & Alexander

****0
Waardering: 4/5
Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs en alcoholmisbruik

drama, fantasy, filmhuis, mysterie

Pitch van Fanny & Alexander
Fanny & Alexander filmstill
Fanny & Alexander filmstill
Delen op facebook
Fanny & Alexander
Nederlandse première: 20-12-2018
Frankrijk, West-Duitsland, Zweden, 1982, 188 min,
Fanny en Alexander zijn lid van een weelderig en kleurrijk gezin in een Zweeds stadje begin 20ste eeuw. Hun ouders Oscar en Emilie beheren het lokale theater en worden daarbij geholpen door Oscars moeder en broer. Wanneer Oscar op vroege leeftijd sterft, trouwt weduwe Emilie met een geestelijke en verhuizen ze met de twee kinderen naar zijn strenge en sobere kanselarij. De kinderen voelen zich er diep ongelukkig.
trailer en bijzonderheden over Fanny & Alexander
Won in 1984 o.a. de Academy Award voor beste buitenlandse film, de BAFTA Award voor beste cinematografie en de César Award voor beste buitenlandse film.
Aanloop van Fanny & Alexander
Ingmar Bergman regisseerde eerder o.a. ook Sommaren med Monika (1953), Wild Strawberries (1957), Nära Livet (1958), Persona (1966) en "The Magic Flute" (1975).
Recensies van Fanny & Alexander
BioscoopAgenda van Fanny & Alexander

Fanny & Alexander in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.
Synopsis distributeur
Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren, winnaar van vier Oscars en een Golden Globe nu digitaal gerestaureerd.

Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf.