compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU

American Splendor

****0
Waardering: 4/5
Voor alle leeftijdenGrof taalgebruik

Pitch van American Splendor

American Splendor filmstill

American Splendor filmstill

Delen op facebook
American Splendor
Nederlandse première: 1-7-2004
Verenigde Staten, 2003, 101 min,

Harvey Pekar is een pessimist met weinig hoop om ooit verder te komen dan z'n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z'n grote doorbraak als stripschrijver.

bijzonderheden

Dit speelfilmdebuut van regisseur Shari Springer Berman kreeg een Oscarnominatie voor het script (2004) en won diverse internationale filmprijzen.
'Het leven van alledag is behoorlijk ingewikkeld spul', aldus Harvey Pekar, neurotische beroepszuurpruim en stripboekenschrijver. Bij het grote publiek in Amerika is Pekar ook bekend door zijn gastoptredens in de David Letterman Show in de jaren '80. Daarnaast werkte Pekar in die tijd gewoon als archiefmedewerker in het ziekenhuis. Zijn 'American Splendor' strips gaan over de alledaagse teleurstellingen van de gewone man, oftewel over Pekar zelf. De strips werden getekend door onder anderen Robert Crumb. De kennismaking tussen Pekar en Crumb, op een rommelmarkt waar beiden oude lp's zochten, was aanleiding voor een briljant idee ('Waarom maakt niemand eens een strip over een gewone man zoals ik?') en het begin van een vruchtbare samenwerking. Regisseurs Pulcini en Berman maakten niet zomaar een filmbiografie over Pekar; ze husselden fictie, interviews met Pekar en stukken stripverhaal door elkaar en laten het verhaal heen en weer reizen in de tijd. Camerawerk en art direction zijn trouw aan de stripboekvorm, inclusief toepasselijke close ups vanuit verrassende hoeken. Pekars huwelijken, zijn strijd tegen kanker en vooral veel alledaags leed passeren de revue.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Shari Springer Berman regisseerde ook de documentaires "Off the Menu: The Last Days of Chasen's" (1997) em "The Young and the Dead" (2000).

American Splendor - Bioscopen, Tijden & Tickets

American Splendor in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.

Wil je American Splendor zien? Koop of huur de film hier:


We hebben de volgende (Dvd, blu-ray) items gevonden.


Harvey Pekar hoopt verder te komen dan z'n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z'n grote doorbraak als stripschrijver.Meer films online, op DVD / BR


Disney+

Amazon Prime Video

Films en seriesFilms en series

Synopsis distributeur

Productiemaatschappij: Good Machine, Home Box Office (HBO)

Cast & Regisseur