compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 29 18-7 t/m 24-7
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Films > American Splendor

American Splendor

****0
Waardering: 4/5
Voor alle leeftijdenGrof taalgebruik

drama, filmhuis, komedie

Pitch van American Splendor
American Splendor filmstill
American Splendor filmstill
Delen op facebook
American Splendor
Nederlandse première: 1-7-2004
Verenigde Staten, 2003, 101 min,
Harvey Pekar is een pessimist met weinig hoop om ooit verder te komen dan z'n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z'n grote doorbraak als stripschrijver.
bijzonderheden over American Splendor
Dit speelfilmdebuut van regisseur Shari Springer Berman kreeg een Oscarnominatie voor het script (2004) en won diverse internationale filmprijzen.
'Het leven van alledag is behoorlijk ingewikkeld spul', aldus Harvey Pekar, neurotische beroepszuurpruim en stripboekenschrijver. Bij het grote publiek in Amerika is Pekar ook bekend door zijn gastoptredens in de David Letterman Show in de jaren '80. Daarnaast werkte Pekar in die tijd gewoon als archiefmedewerker in het ziekenhuis. Zijn 'American Splendor' strips gaan over de alledaagse teleurstellingen van de gewone man, oftewel over Pekar zelf. De strips werden getekend door onder anderen Robert Crumb. De kennismaking tussen Pekar en Crumb, op een rommelmarkt waar beiden oude lp's zochten, was aanleiding voor een briljant idee ('Waarom maakt niemand eens een strip over een gewone man zoals ik?') en het begin van een vruchtbare samenwerking. Regisseurs Pulcini en Berman maakten niet zomaar een filmbiografie over Pekar; ze husselden fictie, interviews met Pekar en stukken stripverhaal door elkaar en laten het verhaal heen en weer reizen in de tijd. Camerawerk en art direction zijn trouw aan de stripboekvorm, inclusief toepasselijke close ups vanuit verrassende hoeken. Pekars huwelijken, zijn strijd tegen kanker en vooral veel alledaags leed passeren de revue.
Aanloop van American Splendor
Shari Springer Berman regisseerde ook de documentaires "Off the Menu: The Last Days of Chasen's" (1997) em "The Young and the Dead" (2000).
BioscoopAgenda van American Splendor

American Splendor in de bioscoop

Wil je American Splendor zien? Koop de film hier of bekijk hem online.


We hebben de volgende 2 (Dvd, blu-ray) items gevonden.


Harvey Pekar hoopt verder te komen dan z'n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z'n grote doorbraak als stripschrijver.Meer films op DVD / BR

DVD algemeen