compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 46 14-11 t/m 20-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Films > Cold Case Hammarskjöld

Cold Case Hammarskjöld

****0
Waardering: 4/5
Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarDiscriminatieAngst

documentaire, filmhuis

Pitch van Cold Case Hammarskjöld
Göran Björkdahl (Zichzelf) en Mads Brügger (Zichzelf)
Göran Björkdahl (Zichzelf) en Mads Brügger (Zichzelf)
Delen op facebook
Cold Case Hammarskjöld
Nederlandse première: 4-4-2019
België, Denemarken, Noorwegen, Zweden, 2019, 128 min,
Gekleed in een wit safari uniform gaat Mads Brügger samen met privédetective Göran Björkdahl op onderzoek in Afrika naar het in 1961 verdwenen vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold. Na vijftig jaar doen allerlei complottheorieën de ronde. Zodra zij aan hun missie beginnen, lijken deuren te sluiten, klopt er toch wat van die 'idiote' theorieën?
trailer en bijzonderheden over Cold Case Hammarskjöld
Regieprijs voor World Cinema documentaires en won de Camera Justitia tijdens het Movies that Matter Festival 20119 in Den Haag.
De stijl van Mads Brügger houdt het midden tussen onderzoeksjournalistiek, documentaire — a la Michael Moore — fictie en soms animaties, dit alles met een cynische inslag. Brügger deinst niet terug om onderdeel te worden van het verhaal.
Aanloop van Cold Case Hammarskjöld
Mads Brügger is eerder bekend geworden met zijn prijswinnende documentaire The Ambassador (2011) en Det røde kapel (2009).
BioscoopAgenda van Cold Case Hammarskjöld

Cold Case Hammarskjöld in de bioscoopSynopsis distributeur
Volg regisseur Mads Brügger in zijn opzienbarende zoektocht naar het lot van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjold, wiens vliegtuig in 1961 onder vreemde omstandigheden neerstortte in Afrika.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis. Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safari uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris…