compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 9-7 t/m 15-7
Film van de week!
MENU

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

***1/20
Waardering: 3.8/5

Pitch van Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles filmstill

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles filmstill

Delen op facebook
Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles
Nederlandse première: 4-6-2020
België, Frankrijk, 1976, 202 min,

Jeanne Dielman, een jonge weduwe, woont bij haar zoon Sylvain. Ze doet het huishouden, zorgt voor het eten en is daarnaast prostituee. Langzaam maar zeker gaan er allemaal dingen mis; eerst onopvallende dagelijkse dingen, zoals de aardappelen, maar Jeanne's ongeluk neemt steeds choquerendere vormen aan.

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles trailer en bijzonderheden

EYE-filmmuseum liet er een 2K restauratie van de film maken in 2020.

De film wordt door velen gezien als één van de hoogtepunten van de cinema en sowieso van de feministische film. Het obsessieve en veeleisende rituele gedrag van Jeanne Dielman werd geïnspireerd door de moeder van regisseur Chantal Akerman, Natalia Akerman.

De film crew bestond uitsluitend uit vrouwen en het filmen van de film duurde vijf weken. Het toont het leven van het hoofdpersonage, Jeanne Dielman, in realtime, waarvan regisseur Chantal Akerman zei dat het "de enige manier was om de film te maken - om te voorkomen dat de actie in honderd stukken werd gesneden".

Voor die tijd werd de film in een record-aantal festivals geslecteerd waaronder Edinburgh International Film Festival (1975, 1976 en 1979), Locarno Film Festival (1975), Regus London Film Festival (november 1975), International Film Festival of India (New Delhi, januari 1979), Berlin International Film Festival (juni 1975), Sydney Film Festival (1976).

Trailer van Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 BruxellesBekijk de trailer en de beste filmstills van de film Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelleshttps://i1.ytimg.com/vi/gXG4PG55q_Y/hqdefault.jpg2020-06-01
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Derde speelfilm van Chantal Akerman, toen 25, ze maakte eerder Hôtel Monterey (1973) en Je Tu Il Elle (1974).

Actrice Delphine Seyrig werd eerder bekend met haar rollen in The Day of the Jackal (1973), Baisers Volés (1968) en Muriel ou le Temps d'un Retour (1963).

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles - Bioscopen, Tijden & Tickets

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.


Synopsis distributeur

Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit indringende, zeer invloedrijke meesterwerk. Delphine Seyrig is magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. Vertoning van de 2K-restauratie.

Jeanne Dielman werd door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen en uitgeroepen tot de beste film ooit geregisseerd door een vrouw in een recente peiling van IndieWire-critici. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe. De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt mengen met ei. Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, huisvrouw, moeder en parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Chantal Akerman noemde Jeanne Dielman een ‘liefdesfilm voor mijn moeder’, als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leven waaraan zijzelf wist te ontsnappen. Jeanne Dielman is een van de invloedrijkste films ooit gemaakt, een belangrijke feministische film en een hoeksteen van de modernistische cinema dankzij de claustrofobische geometrie, met prachtige precisie gefilmd door cameravrouw Babette Mangolte. Digitale restauratie.

Productiemaatschappij: New Yorker Films, Olympic Films, Paradise Films, Unité Trois

Cast & Regisseur

Delphine Seyrig

Jeanne Dielman
Henri Storck

1st Caller
Yves Bical

3rd Caller
Jan Decorte

Sylvain Dielman
Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles poster